Nepremeškajte čas tekvíc. Najmä oranžové Hokkaido poslúži ako krásna dekorácia a vydlabaný stred je veľmi dobrý na tanieri. Nemusíte ho však využiť iba na otrepanú polievku. Oranžové pyré má oveľa všestrannejšie využitie. Napríklad z neho môžete pripraviť veľmi chutné noky.

Diétne zahusťovadlo

Tekvicové pyré si spravíte tak, že vydlabanú dužinu, samozrejme zbavenú semiačok, zalejete vodou a uvaríte. Keď je mäkká, zlejte ju a rozmixujte, prípadne iba roztlačte vidličkou, ak chcete hrubšiu textúru.

Pokojne si pyré pripravte do zásoby a zmrazte ho. Môžete ho potom používať do polievok, koláčov, ale aj na zahusťovanie guláša, omáčok, duseného mäsa... Tento spôsob je vhodný aj pri diéte, pretože tekvica má málo kalórií, poslúži však rovnako ako kalorická zásmažka z múky. 

Oranžové kroketky

Z tekvicového pyré sa však dá pripraviť aj vyslovená delikatesa. Noky, ktoré môžete podávať ako prílohu namiesto zemiakových krokiet,  ale aj ako hlavné jedlo. Určite to vyskúšajte!

Ako na to: Pol kila zemiakov uvarených v šupke  nechajte trochu vychladnúť, ošúpte a postrúhajte ako na zemiakové cesto. Hmotu zmiešajte s 250 gramami tekvicového pyré, jedným vajcom, čajovou lyžičkou soli a zhruba so 150 g polohrubej múky. Ak chcete zdravší recept, použite špaldovú. Množstvo múky je len orientačné, ide o to, aby sa dalo vymiesiť pružné cesto. Cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na niekoľko častí a spravte dlhé šúlance, ktoré nakrájate na kúsky a vytvarujete noky.

Ďalej je to už na vás. Ak ich chcete ako prílohu, rovno ich vypražte v masti, alebo v olivovom oleji. Druhý, diétnejší spôsob je naukladať ich na papier na pečenie, potrieť olivovým olejom a upiecť.

Utopené v masle

Práve tento druhý spôsob je lepší vtedy, ak chceme noky využiť ako hlavné jedlo. Opečené nohy poukladajte do pekáča a hojne zalejte šalviovým maslom. Pripravíte si ho tak, že čerstvú šalviu bez stoniek nasekáte a opražíte na masle. Použite slabší plameň, aby maslo nezhorelo. Môžete požiť aj maslo ghee!

Pred podávaním ešte na noky nastrúhajte parmezán, prípadne ich posypte opraženými orieškami.