Či ste pacientom alebo len človekom s vidinou udržateľného zdravia, prinášame vám  recept, ktoré ocení nielen srdce, ale aj celá obehová sústava. Je od podporovateľov Únie pre zdravšie srdce a chutí naozaj výborne. Vyskúšajte ho!

Tvarohový koláč "PERINKA"

CESTO:

6 vajec

300 g práškového cukru /podľa uváženia alebo menej/

1 dl mlieka

1,5 dl oleja

300 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

Tvarohová plnka:

2 kocky tvarohu (500 g)

1 kyslá smotana (250 g)

1 vanilkový cukor

1,5 dl mlieka

2 polievkové lyžice detskej krupice

Postup:

 Štyri žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a mliekom kým nevznikne, pridáme olej a vyšľaháme. Primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a zľahka zapracujeme tuhý sneh zo 6 bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný, alebo papierom na pečenie pokrytý plech.

Z 1,5 dcl mlieka a 2 polievkových lyžíc krupice uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vo väčšej miske vymiešame tvaroh s 2 žĺtkami, pridáme vanilkový cukor a kyslú smotanu. Potom primiešame vychladnutú krupicovú kašu. Tvarohovú zmes nanášame pomocou cukrárskeho vrecka do tvaru mriežky, vzniknú malé vankúšiky. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom (kto nie je veľmi "cukrový", nemusí.)

Plnku oslaďte podľa chuti. Napríklad 1 PL práškového cukru, môže sa nastrúhať citrónová kôra z dobre umytého citróna. Ak nemáte po ruke cukrárske vrecko, môžete nanášať plnku do tvaru mriežky polievkovou lyžicou. Koláč pečieme pomaly v elektrickej rúre pri teplote 170 stupňov.