Ich prezývky síce znejú rozprávkovo, ale v skutočnosti ide o dve jogurtové kultúry, vďaka ktorým môžete mať vždy poruke kvalitné probiotiká. Obľúbené sú hlavne vo Fínsku a Švédsku, no čoraz viac narastá ich popularita aj u nás. Hovorí sa im tiež nekonečné jogurty, pretože si ich môžete vyrábať naozaj donekonečna. S minimálnymi investíciami, navyše prestane kupovať neekologické plastové tégliky.

Vilda a Filda

Vilda aj Filda sa líšia chuťou a konzistenciou, takže si každý môže vybrať podľa vlastnej chuti. „Niečo medzi pudingom a želatínou, prípadne ako krém na tvár alebo žuvačka,“ takto opisujú konzumenti Vildu. Hovoria o mliečnom produkte, ktorý vzniká pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Jeho správny názov je Viili a ide o fermentovanú pochúťku obohatenú o špeciálnu plesňovú kultúru. To, aký bude mať Vilda konečný vzhľad, závisí od množstva tuku v mlieku, ktorý sa použije na jeho prípravu. Ak je nízkotučné, bude redší, ak je plnotučné, bude hustý.  Filda, celým menom Filjolk, je trošku kyslejší a redší než jeho braček.

Šetria peňaženku

Vilda a Filda okrem toho, že sú veľmi zdravé, výrazne šetria financie. Ak si zadovážite kultúry, bez problémov sa to dá cez internet, môžete si ich robiť donekonečna. Preto sa im hovorí aj nekonečné jogurty. Potrebujete len trochu mlieka a každý deň máte kvalitnú domácu pochúťku, ktorú môžete ochutiť ovocím, medom, kakaom, škoricou. Ak ju necháte odkvapkať cez plátenko, vznikne hustý krém. Ak kultúru zalejete smotanou, dostanete crème fraiche.

Ako na to

Stačí čistý pohárik zašpiniť zvyškom jogurtu, zhruba dvoma lyžičkami, zaliať mliekom izbovej teploty a nechať stáť asi deň v kuchyni pri izbovej teplote. Fildovi to trvá dlhšie, 35 až 40 hodín.

Čím je teplota v izbe vyššia, tým je proces fermentácie rýchlejší. Hotový jogurt premiešajte plastovou lyžičkou a keď má správnu konzistenciu, dajte ho na niekoľko hodín do chladničky, pretože najlepší je studený, navyše zhustne. V chladničke vydrží až dva týždne, ale lepšie je zjesť ho skôr. Ak máte prebytky, môžete ich použiť do koláčov alebo dať domácim zvieratám, budú mať krásnu srsť. 

Dobrý tip

Poháriky s kultúrou vždy uzavrite, najmä ak máte aj Vildu, aj Fildu, aby sa vám kultúry neskrížili. Môžu sa však premiešať aj s inými čiastočkami, prúdiacimi vzduchom, napríklad s tibetskou hubou, ale aj s otvoreným pivom.