V čase najväčších horúčav som bola na oslave narodenín. V reštaurácii bez klimatizácie, do veľkých okien sa opieralo slnko. Vtedy človek nemá veľmi chuť hodovať.  A predsa sa po jednej torte hneď zaprášilo. A nielen preto, že bola mimoriadne krásna. No hlavne, celá bola zo šťavnatého a studeného červeného melóna.

Melónová torta je veľmi efektná a pritom jednoduchá na prípravu.
Melónová torta je veľmi efektná a pritom jednoduchá na prípravu.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Torta bez kalórií

Krásna tortu, ktorá všetkým vyrazila dych, bola domácej výroby a predsa mohla konkurovať rôznym drahým jedlým kyticiam, ktoré sa dajú objednať aj na webe. Jej autorkou bola Jana Jánošíková, jedna z účastníčok oslavy, a tak sme ju poprosili o recept. Melónovú tortu vraj začala robiť preto, že jej dcéra miluje melóny. Tak zapojila fantáziu. Z melónovej dužiny robí torty menšie, ale aj trojposchodové. Tú na oslavu ozdobila živými kvetmi, keďže oslávenkyne mali sedemdesiat a deväťdesiat rokov. Výsledok bol elegantný a slávnostný. Pre deti však tortu zdobí cukríkmi, lízankami, vykrojenými kúskami ovocia. Fantázii sa vraj medze nekladú.

Ako na to?

 Na tortu potrebujete hlavne veľký zrelý melón. Ak robíte trojposchodovú, môže mať aj 20 kíl. Rozdelíme ho na tri diely. „Stredná časť je najobjemnejšia, to bude spodná časť korpusu. Ostrým nožom dokola oddelím okraje, aby zostala iba červená dužina. Rovnaký postup opakujem pri ďalších poschodiach,“ vysvetlila pani Jana.

Keď má pripravené melónové kruhy, zo spodného vydlabe asi dva centimetre do hĺbky na ploche, aby sa tam dal presne vsadiť menší korpus. Zaručí to, že sa neskĺzne. Ak má torta až tri pochodia, postup ešte raz zopakuje. Potom už zdobí podľa fantázie. Ovocie napicháva na špáradlá, ak používa jedlé kvety, napríklad ruže, obalí ich spodok, ktorý sa dotýka korpusu, potravinovou fóliou.

Cuketa namiesto oškvarkov

Z melónovej torty nikto nepriberie. Nízkokalorické pohostenie však môže byť aj slané. Napríklad ak namiesto oškvarkových pagáčov napečiete cuketové tyčinky. Tie síce už kalórie majú, ale menej.

Ako na to?

Potrebuje na to asi 150 g cukety, ktorú nastrúhate aj so šupkou. Nechajte ju odkvapkať v cedidle, vodu si odložte. Potom nastrúhajte 100 g masla, pridajte 200 g špaldovej múky, 6 pretlačených strúčikov cesnaku, soľ a pol balíčka prášku do pečiva. Vypracujte cesto. Ak je veľmi tuhé, pridajte trochu cuketovej vody. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny do chladničky. Odležané studené cesto posypte múkou, aby sa menej lepilo a vyvaľkajte asi na 3 milimetre. Potrite ho šľahaným vajíčkom a narežte na tyčinky. Pečte na pečiacom papieri posypané rascou alebo ľanovými, slnečnicovými či sezamovými semienka alebo posekanými orechmi v rozohriatej rúre asi 10 – 15 minút.

Čipsy z kelu

K vínu človek rád chrumká, najčastejšie zemiakové čipsy. Aj tu však existuje menej tučný variant. Pripravte ich zo zeleniny a pečte v rúre na papieri na pečenie alebo ich usušte v sušičke na zeleninu. Veľmi dobré sú napríklad z kučeravého kelu. Tajomstvo je iba v poriadnom ochutení.

Ako na to? Listy kučeravého kelu zbavte tuhej stopy a poriadne ich vysušte. Potom  ich potrhajte približne na rovnaké kúsky. Poukladajte ich na pečiaci papier, nesmú byť veľmi natesno. Mašlovačkou ich potrite olivovým olejom, posoľte, prípadne posypte aj trochou čili prášku alebo údenou paprikou. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 10 až 15 minút nachrumkavo. Ak chcete ešte lepšiu chuť, nastrúhajte na ne posledných 5 minút parmezán. Kalorickejšia verzia je, že listy pred pečením namočíte do marinády z arašidového masla, práškového cesnaku, soli a oleja.

Na zeleninové čipsy sa tiež hodí:

  • mrkva,
  • zeler,
  • petržlen,
  • paštrnák,
  • sladké zemiaky,
  • repa,
  • reďkovka,
  • špenát.
  • Plátky koreňovej zeleniny najjednoduchšie pripravíte pomocou strúhadla alebo škrabky. 

Dobrý tip: Cukina zo sušičky

Menšie cukiny nakrájajte na tenké kolieska a posypte lahôdkovým droždím, soľou a údenou červenou paprikou a nechajte vysušiť v sušičke.