Nedávno som sa vrátila z Číny. V provincii Jün-nan v mestečku Dali som natrafila na obchodík, kde mníšky predávali vlastnoručne nazbierané goji. Himaláje, kde toto zdravé bobuľové ovocie rastie,  sú odtiaľ totiž čo by kameňom dohodil. Teda, na čínske pomery. Zaujalo ma, že goji bolo čierne, zo Slovenska som poznala iba červené. Tak som sa po prvý raz dozvedela o dôležitej plodine tradičnej čínskej medicíny, ktorá nemôže chýbať v žiadnej ich lekárni.

Super bobule

Červené goji platí za superpotravinu. Ovocie nesmrteľnosti, červené diamanty, elixír dlhovekosti, takto všelijako sa kustovnici čínskej právom hovorí. V tradičnej čínskej medicíne sa bobule používajú na liečbu pečene, neplodnosti, bolesti brucha, suchého kašľa, únavy a bolesti hlavy a tiež ako elixír mladosti. A nie je to výmysel. Dôkazom nie je iba dlhovekosť čínskych mníchov, ale aj vedecké štúdie. V teste ORAC, ktorým Ministerstvo poľnohospodárstva USA hodnotí účinok antioxidantov v potravinách, goji suverénne obsadili prvé miesto. A to sa hodnotilo iba goji červené. Čierne je pritom ešte zdravšie!

Stop starnutiu

Množstvo karotenoidov je v čiernych goji doplnených o 18 aminokyselín a ďalších 13 rôznych vitamínov a minerálov. Hlavne  však obsahuje procyanidíny, jeden z najefektívnejších prírodných vychytávačov voľných radikálov, akých súčasná veda pozná. OPC  pôsobia na bunkovej úrovni proti starnutiu a výrazne predlžujú ich  život. Tak som si zopár gramov toho čierneho zázraku priniesla. Uvidíme...

Zopár účinkov čierneho goji

  • Zabraňujú tvorbe vrások
  • Znižuje cholesterol
  • Napomáha chudnutiu
  • Zvyšuje elasticitu ciev
  • Spomaľuje proces aterosklerózy
  • Podporuje funkciu pečene a obličiek
  • Normalizuje krvný tlak
  • Zlepšuje imunitu