Využite letnú úrodu cukín. Okrem tradičnej polievky, dusenia a grilovania z nej môžete aj piecť. A nielne sladký koláč, ktorý je dosť populárny. Menej ľudí pozná slané cukinové tyčinky. Pritom  sú lepšie než oškvarkové pagáče. A určite zdravšie.

Maslo aj masť

Na výborný snack k vínku potrebujete  asi 150 g cukety, ktorú nastrúhate aj so šupkou. Nechajte ju odkvapkať v cedidle, vodu si odložte. Potom nastrúhajte 100 g masla,  naša čitateľka skúsila aj bravčovú masť a vraj to bolo ešte lepšie. Tuk pridajte do 200 g špaldovej múky, ďalej do cesta patrí 6 pretlačených strúčikov cesnaku, soľ a pol balíčka prášku do pečiva. Vypracujte cesto. Ak je veľmi tuhé, pridajte trochu cuketovej vody. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny do chladničky. Odležané studené cesto posypte múkou, aby sa menej lepilo a vyvaľkajte asi na 3 milimetre. Potrite ho šľahaným vajíčkom a narežte na tyčinky. Pečte na pečiacom papieri posypané rascou alebo ľanovými, slnečnicovými či sezamovými semienka alebo posekanými orechmi v rozohriatej rúre asi 10 – 15 minút. Môžete jesť hneď,  tyčinky sú však dobré aj po vychladnutí.