Bolo to poriadne smiešne  faux pas, lebo španielska špecialita je známa po celom svete a každý vie, že gaspacho sa je poriadne studené. Práve preto je také osviežujúce.

Šesť miliónov receptov

Isteže, gaspacho musí byť vždy poriadne studené, inak však má množstvo verzií. Niektoré zdroje hovoria až o šiestich miliónoch! Toľko je totiž obyvateľov juhošpanielskeho regiónu Andalúzia, odkiaľ recept pochádza. Vymysleli ho tamojší chudobní obyvatelia ako svoj letný pokrm. Veď základ – starý chlieb a paradajky – a tu vždy našli. Plus sa pridalo to, čo bolo v komore. Preto tá pestrosť, najmä keď časom pribudlo aj gaspacho z červenej repy či dokonca z jahôd.

Studený lahodný liek

Paradajky priniesli do domoviny španielski kolonizátori po objavní Ameriky v 15. storočí. Na polievku sa však začali používať až o štyri storočia neskôr a gaspacho si čoskoro obľúbili najmä pastieri a roľníci. Nebolo ho totiž treba zohrievať a navyše v horúčave osviežilo. Okrem červenej verzie s paradajkami je veľmi obľúbená aj verzia biela s mandľovým základom. Príprava je jednoduchá. Vybrané ingrediencie treba rozmixovať, dať poriadne schladiť do chladničky a pred podávaním pridať bylinky. Práve vďaka tomu, že sa gaspacho tepelne neupravuje, neprichádza zelenina, olivový olej ani cesnak o prospešné látky a enzýmy, vitamín C a ďalšie oxidanty. Je to preto veľmi zdravý pokrm, ktorý priaznivo ovplyvňuje aj hladinu cholesterolu.

Červené gaspacho

Asi 5 krajcov bieleho chleba, môže byť toastový, zbavíme kôrky a necháme nasiaknuť olivovým olejom. Potom ho rozmixujeme so šalátovou uhorkou, 1 menšou cibuľou, zelenou paprikou bez jadierok, cesnakom a asi kilom paradajok. (Môžeme ich ošúpať a zbaviť jadierok, prípadne použiť konzervu). Do zmesi pridáme ešte 100 ml kvalitného panenského olivového oleja a podľa chuti osolíme a okoreníme. Ak treba, zriedime trochou ľadovej vody a necháme asi dvanásť hodín v chladničke.

Biele gaspacho

250 g mandlí sparíme alebo krátko povaríme a ošúpeme. Do mixéra dáme mandle, 150g bieleho hrozna bez kôstok, 100 g bieleho toastového chleba a trochu ľadovej vody. Rozmixujeme na pastu, do ktorej nakoniec zašľaháme 75 ml panenského olivového oleja a 50 ml vinného octu. Ak je polievka veľmi hustá, pridáme ešte ľadovú vodu a dochutíme soľou a korením. Nechajte odstáť v chlade.