Jogurt je v krajine pri Čiernom mori veľmi obľúbený a Bulhari ho jedia každý deň. Nie div, veď majú zásluhu na jeho zrode. Dôkazom je názov baktérie jogurtovej kultúry lactobacillus bulgaricus. Meno dostala vďaka bulharskému mikrobiológovi, ktorý začiatkom minulého storočia skúmal jogurt na ženevskej univerzite. Vzorky mu z domoviny posielala manželka. A boli to dobré vzorky, veď bulharský jogurt je  rovnako kvalitný a hustý ako grécky. Najmä v lete ho však Bulhari radi riedia s vodou a pripravujú z neho osviežujúci nápoj ayran a polievku tarator. Neriedený tvorí zase základ šalátu s rozprávkovým názvom Snehulienka, po bulharsky Snežanka.

Dobrý tip: Ak chcete takúto konzistenciu, nechajte jogurt cez noc odkvapkať na sitku s hustou gázou.
Dobrý tip: Ak chcete takúto konzistenciu, nechajte jogurt cez noc odkvapkať na sitku s hustou gázou.
Zdroj: Profimedia

Ako pivná pena

Ayran je obľúbení hlavne medzi bulharskými Turkami. Je totiž typický pre Turecko. Fintou je, že hustý jogurt sa vyšľahá s ľadovou vodou, aby neboli hrudky. Hustota môže byť rôzna, pri pomere jedna k jednej má nápoj konzistenciu pivovej peny, niekto však dáva vody viac, lebo ho má rád tekutý. Vtedy sa doň často pridáva aj cibuľka, kôpor, mäta… V horúčavách je  v každom prípade ayran veľmi osviežujúci, navyše zasýti. Stačí kúsok celozrnného chleba a máte výborný diétny olovrant.

Ayran - tradičný nápoj vzniká šľahaním jogurtu s vodou. Môže mať konzistenciu až pivnej peny.
Ayran - tradičný nápoj vzniká šľahaním jogurtu s vodou. Môže mať konzistenciu až pivnej peny.
Zdroj: Profimedia

Polievka na ľade

S taratorom sa Slováci oboznámili už za čias socializmu, keď sa s Čedokom vybrali na zájazd k Čiernemu moru. Väčšina však nad tanierom studenej uhorkovej polievky ohŕňala nos, v našich končinách sme na takýto „tekutý šalát“ na obed neboli ešte zvyknutí. Je však pravda, že dovolenkový tarator nebol zväčša žiadny kulinársky zázrak a od poctivého receptu mal často dosť ďaleko.

Základom taratoru je kvalitný jogurt a dobré uhorky. Treba ich rozkrojiť a vydlabať jadierka. Potom nakrájať na kocky a zmiešať s jogurtom, lisovaným cesnakom, olivovým olejom a čerstvým kôprom. Posolíme, okoreníme čiernym korením a polievku necháme niekoľko hodín odstáť v chladničke. Servírujeme v miskách, do ktorých sa na dno dajú dve-tri kocky ľadu. Polievka sa ešte na povrchu posype vlašskými orechmi a ozdobí kôprom.

Snehulienka z cedidla

A do tretice je v Bulharsku obľúbený hustý uhorkový šalát Snežanka, teda Snehulienka. Pripomína grécke tzatziki, od ktorých sa líši tým, že sa naň sypú vlašské orechy. Tajomstvo je v tom, že bulharský či iný hustý jogurt dáme do gázy nad veľmi jemné cedidlo a necháme cez noc vykvapkať, aby ešte viac zhustol. Potom ho zmiešame s uhorkou nakrájanou na kocky, kôprom, cesnakom. Nakoniec posypeme orechmi. Šalát si solí každý sám, aby nezredol.