Šľahačka môže byť aj rastlinného pôvodu, fakt.  A nemáme na mysli tú umelú v spreji. Stačí si kúpiť buď konzervované kokosové mlieko, alebo konzervovaný cícer. 

Vyšľahaný kokos aj cícer

Kúpte  si kvalitné kokosové mlieko v konzerve,  s čo najvyšším obsahom kokosu. Dajte ho poriadne vychladiť. Stuhnutú časť  dajte do misky a šľahajte mixérom. Ak je pasta príliš hustá, po troške pridajte tiekoľko lyžíc mlieka, čo zostalo v konzerve. Hotovú šľahačku môžete osladiť vanilkovým cukorm, alebo iba semienkami vanilky. Ak chcete krém, môžete vmiešať aj kvalitné kakao.

Na rovnakom princípe funguje aj šľahačka z cíceru. Studený nálev zlejte a trpezlivo šľahajte. Keď vznikne šľahačková hmota, ochuťte ju cukrom.