Ochorenia z pokazených jedál každý rok privedú do ambulancií lekárov stovky ľudí. A zbytočne. „Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä gastrointestinálny systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, vracanie, niekedy aj vysokú teplotu. Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať komplikovaný priebeh,“ varuje Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Čím sa najčastejšie prenášajú? Hlavne mäsom a mäsovými výrobkami, vajcami alebo výrobkami z nich, cukrárenskými výrobkami s obsahom vajec a tepelne nespracovanými mliečnymi výrobkami, ale aj zle umytou zeleninou a ovocím. „Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie, prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo nesprávne uskladnené. Najčastejšie sú to salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E.coli,“ vymenúva lekár.

Najčastejšie nás otravujú

  • Salmonely

Nevoľnosť, kŕče, zvracanie a zelené hnačky s prímesou krvi nastupujú 6 – 72 hodín po zjedení nakazeného jedla.

- Salmonely zničíte, ak počas 10 minút budete jedlo zahrievať minimálne na 70 stupňov Celzia.

  • Kampylobaktery

Nákaza hrozí najmä zo surového hydinového mäsa, surového mlieka a tepelne neopracovaných mliečnych výrobkov či neupravenej vody.

- Bolesti brucha sa prejavia 1 – 7 dní po konzumácii nakazeného jedla.

  • Šigely

Baktérie spôsobujú silné, až krvavé hnačky, horúčky a kŕče, prejavia sa do jedného až troch dní. Je to typická choroba špinavých rúk, baktérie sa nachádzajú v stolici. Nákazu môžu preniesť aj muchy! Ničia ich umývacie prostriedky a rýchlo hynú na suchu.

  • Yersínie

Množiť sa vedia aj v kontaminovanej potravine, ktorá je v chladničke vo vákuovom obale!

Inkubačná lehota je 1 – 11 dní po zjedení nakazenej potraviny, prejaví sa aj bolesťami hrdla a svalov. Človek sa nakazí stykom so zvieraťom – yersínie žijú napríklad na jazyku či mandliach ošípaných, alebo tepelne neopracovanou potravinou.

Ako sa uchrániť

  1. Nedostatočne tepelne upravené mäso nemá čo robiť na tanieri. Keď grilujete alebo akokoľvek upravujete mäso, mali by ste dbať na to, aby bola teplota aspoň 70 stupňov Celzia vo všetkých jeho častiach. Neporiadne tepelne spracované mäso je nebezpečné hlavne pre tehotné a deti.
  2. Mäso nenamáčajte a neumývajte v nádobe s napustenou vodou.
  3. Rozbíjajte vajíčka tak, aby ste žĺtok a bielok nekontaminovali škrupinou alebo rukami.
  4. Umývanie rúk mydlom a vodou by malo byť samozrejmosťou: pred tým, ako idete pripravovať jedlo, aj počas varenia, pokiaľ manipulujete so surovým mäsom a vajíčkami, tiež po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety, po kontakte so zvieratami.
  5. Nespracúvajte na jednej pracovnej ploche a rovnakými nožmi či vidličkami surové a tepelne upravené suroviny – na jednu dosku teda nepatrí steak, ktorý čaká na opekanie na rošte, a rajčiny, ktoré chystáte do šalátu!
  6. Nenakupujte do zásoby viac jedla, ako je potrebné, hlavne v lete treba spracovať pokrmy čo najrýchlejšie. Klobásky a mäso na grilovanie by nemalo stáť hodiny bez chladenia. Platí to aj pre šaláty a omáčky, ktoré si vyžadujú chladenie. Aj z obchodu by ste ich na väčšie vzdialenosti mali niesť v chladiacej taške.
  7. Udržiavajte v čistote pracovné plochy a kuchynské pomôcky. Mikroorganizmy sa množia rýchlo a dokážete ich preniesť aj kuchynskou utierkou.
Anketa
Darí sa vám vždy dodržať hygienu pri narábaní s potravinami?
  • 72%
  • 28%