Cholín je bioaktívna látka, ktorú si naše telo čiastočne samé vyrába v pečeni, ale potrebuje ho dodať aj zvonka. Podieľa sa na využití tukov a cholesterolu, chráni pečeň pred toxínmi, je dôležitý pre prenos nervových vzruchov do mozgu ale aj pre zdravé srdce či reprodukčné orgány.

Ako vieme, že ho máme málo?

Nedostatok cholínu sa prejaví problémami s pamäťou, zabúdaním, sústredením a bolesťami hlavy, a tiež zhoršením svalovej koordinácie.

Kde ho nájdeme?


Cholínovou bombou sú najmä vaječné žĺtky, sója, mlieko, droždie, arašidy, pečeň a srdce, či obilné klíčky.
Napríklad: V 110 gramoch pšeničných klíčkoch je 2800 miligramov cholínu, v arašidoch 1100 miligramov, v teľacej pečeni 900 miligramov, lúpanej ryži 590 miligramov.

Cholínu potrebujeme jeden až tri gramy, viac pri dlhodobom psychickom strese a namáhaní pamäte.