Ružičkový kel je jeden z druhov zeleniny, ktorý porastie aj v zime. Mráz mu totiž neprekáža, iba striedanie zimy a odmäku. Teraz sa vďaka otepleniu jeho záhradná sezóna skončila, dostanete ho však čerstvý aj mrazený v obchodoch. Tak sa ním zásobte, ak chcete schudnúť alebo držať pôst.

Brat brokolice

Jeden vrchovatý hrnček hlavičiek kelu obsahuje ani nie šesťdesiat kalórií. Má aj množstvo vitamínu K, C, minerálov a antioxidantov. Je veľmi zdravý a nenadarmo sa radí medzi superpotraviny, podobne ako brokolica, karfiol, kapusta či kučeravý kel.

Chráni pred chronickými chorobami či dokonca pred rakovinou, mineralizuje kosti, má vplyv na zrážavosť krvi a rast buniek.

Na lásku, proti nádche a akné: Počuli ste už o zázračných účinkoch myrty?

Ľadový kúpeľ

Očistený ružičkový kel varte radšej v pare než vo vriacej vode. Stačí len chvíľka, aby trochu zmäkol. Potom ho sceďte, vysypte do misy s vodou plnou ľadu a nechajte vychladnúť. Zachová si krásnu zelenú farbu.

Po odkvapkaní ich na tanieri osoľte a zmiešajte s troškou olivového alebo sezamového oleja, posypte hoblinami parmezánu alebo praženými lupienkami mandlí, sezamom… A máte skvelú delikatesu.

Manukové tajomstvo: Vyskúšajte diétne tipy tenistu Novaka Djokoviča

Vyskúšajte

Kelové čipsy Na tento recept kúpte kučeravý kel. Natrhajte ho na menšie kúsky a marinujte v zmesi citrónovej šťavy, soli, trochy cesnaku a pasty z arašidového masla. Môžete pridať aj trochu mletého čili a dajte dochrumkava usušiť do sušičky.

Dobré tipy

  • Ružičkový kel je výborný v zeleninovej, hubovej polievke či v akomkoľvek vývare.
  • Ak nehľadíte na kalórie, predvarený kel polejte medom a na panvici nechajte skaramelizovať. Je to skvelá príloha k pečenému mäsu.
  •  Ak máte v poriadku žlčník, môžete ho dusiť s riadnou lyžicou masla, ideálne prepusteného.