Voňavý mrazený dezert je unikátny aj v tom, že ak chcete, nepotrebujete cukor. Používa sa naň jačmenný slad. Treba však brať do úvahy, že má špecifickú chuť, povedzme ako melasa, ktorá každému nesedí. Tí však môžu nanuk vyrobiť z bazového sirupu, či rovno z malinovky.

Jačmeň namiesto cukru

Základom zdravšieho, bezcukrového nanuku je citrón alebo limetka, veľké bazové kvety a jačmenný slad, ktorý sa často nazýva aj sladenka a používa sa ako náhrada cukru. Ide o výťažok z jačmeňa. Pri máčaní a klíčení obilných zŕn sa aktivujú enzýmy, ktoré fermentujú cukor. Výsledkom je práve slad. Jačmenný má tmavohnedú farbu, hustotou sa podobá medu a má výraznú, nie príliš sladkú chuť. Je nízkokalorický, no je to dobrý zdroj energie aj vlákniny. Obsahuje vitamíny skupiny B, doplní vápnik, sodík, horčík či meď. Pozitívne ovplyvňuje metabolizmus a imunitu. V primeranom množstve je toto sladidlo dokonca vhodné pre diabetikov. Zoženiete ho v špecializovaných predajniach so zdravou výživou, na internete, ale aj vo väčších obchodoch.

Najvoňavejší nanuk

Keď si kúpite jačmenný slad, môžete vyraziť na bazové kvety. Ideálne doobeda, keď sú najvoňavejšie. Trhajte len biele, ktoré ešte nezačali hnednúť. Doma dajte hrnček sladu do pollitra vody a uvarte. Tekutinu nechajte vychladnúť asi na 40 ºC a zalejte kvety. Nechajte 24 hodín lúhovať. Na druhý deň preceďte, kvety vyžmýkajte a pridajte šťavu z jedného citróna. Mierne zahrejte, aby sa všetko spojilo. Potom už stačí len naliať do formičiek na nanuky a dať zmraziť. Ak ste na kyslé, pridajte do nádobok aj plátky citróna či limetky.