Hericium

Ukázalo sa, že účinné látky v Hericium erinaceus, po slovensky koralovci ježovitom, majú svoje miesto pri zabraňovaní postupu Alzheimerovej choroby a iných demencií, pri liečbe ochorení dýchacích ciest či pri hojení rán. Číňania používajú túto nezvyčajne peknú hubu na podporu imunity, liečbu vredov žalúdka a dvanástnika, zápalov žalúdočnej sliznice, pažeráka a hrubého čreva. Dužina koralovca obsahuje veľa draslíka, fosforu a všetky prospešné aminokyseliny.

Pozor: Koralovec rastie aj u nás, ale za túto chránenú hubu hrozí pokuta 50 eur za jednu plodnicu.

Cordyceps

Rastie v Číne, Kórei, Japonsku a v Thajsku. Vedci z nej dokázali izolovať látku cordycepín, ktorá pomáha zastaviť množenie nádorových buniek, rovnako ako cytostatiká. Zdá sa, že by mohol pomáhať pri boji hlavne s leukémiou.

Zaujímavosť: Aby táto huba mohla rásť, parazituje buď na inej hube, alebo vyrastá z tela hmyzu.

Ganoderma

Ganoderma lucidum, po slovensky lesklokôrovka, známa aj ako reiši, bola v starej Číne populárna hlavne na cisárskom dvore a považovala sa za symbol dlhovekosti, božskosti a šťastia. V Japonsku je reiši oficiálne povolená pri liečbe nádorových ochorení. Ganoderma posilňuje imunitu, prináša úľavu pri alergiách, astme, nespavosti a mnohých iných ťažkostiach, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne.

Zdravie z húb

Foto: Profimedia.sk

Zaujímavosť: Milovníci kávy sa potešia, pretože na trhu je dokonca instantný nápoj obohatený o ganodermu.

Huby a alkohol nepatria k sebe

Čo si myslí o konzumácii húb gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán?

„Je pravda, že huby so svojou neopakovateľnou vôňou obsahujú vlákninu, provitamín A, vitamíny B a vitamín D, ako aj draslík, vápnik, horčík a železo. Ale ako také nemajú takmer žiadnu energetickú hodnotu. Takže preto aj ťažko súhlasiť s názorom, že sú ,mäsom‘ lesa.“

Podľa jeho názoru by sa mali deti, starší a ľudia s problémami s trávením skôr hubám vyhnúť. Priznáva však, že o hubách nevieme zďaleka všetko: „Niektoré druhy sú vraj prospešné.“

Ako huby konzumovať? „Veľmi dôležitý je výber druhu huby a spôsob prípravy. Zdravé huby dlhšie dusíme alebo varíme, solíme len mierne, nekonzumujeme s tučnými jedlami, nejeme ich pred spaním, nikdy ich neskladujeme ako pripravené jedlo, ale vždy ich konzumujeme čerstvé. Nekombinujeme ich s alkoholom,“ odporúča lekár.