Potrebujeme
 
-        2 lyžice olivového oleja
-        1 stredne veľkú cibuľu
-        2 strúčiky cesnaku
-        4 šálky mrazeného alebo čerstvého hrachu
-        4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
-        1/2 šálky čerstvých listov mäty + niekoľko na ozdobu
-        Soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
-        1/4 šálky smotany na varenie (nepovinné)

Použiť môžete čerstvý alebo mrazený hrášok.
Zdroj: Michaela Šiška on Unsplash

Postup
 
Na strednom ohni rozohrejeme v hrnci olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak a smažíme, kým cibuľa nie je priehľadná. Následne do hrnca pridáme mrazený hrach a vývar. Prikryjeme a privedieme k varu. Znížime teplotu a necháme pomaly prevariť približne 10 minút. Keď je hrach mäkký, odstavíme hrniec z ohňa. Pridáme umytú a nasekanú mätu a mixujeme polievku v mixéri alebo pomocou ponorného mixéra, kým nie je hladká. Vložíme polievku späť do hrnca a ešte chvíľu varíme. Ak chceme, pre vytvorenie lahodného krému pridáme smotanu na varenie. Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti. Podávame horúce a ozdobené niekoľkými listami mäty.