Samozrejme, v našich kuchyniach je najobľúbenejšie maslo z kravského mlieka. Bohužiaľ, pri vysokých teplotách sa prepaľuje a tiež to, že je kalorické. Na oba problémy, našťastie, existuje riešenie.

Najzdravšie maslo

Ak maslo rozpustíte na miernom ohni a opatrne vyzbierate všetku penu z povrchu, dostanete jeden z najzdravších tukov, maslo ghee. Má mnohé zdravotné účinky a je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu a mliečne proteíny. Pri varení sa navyše nepripaľuje, takže sa na ňom dá aj vyprážať. Prepustené maslo má aj veľmi zaujímavú chuť, ktorú oceníte napríklad v nátierkach.

Vegánske maslo

S klasickým živočíšnym tukom nemá nič spoločné. Je tiež menej kalorické. Vyrobíte si ho bez problémov. Potrebujte hlavne ľad, kvalitný kokosový a olivový olej, trochu soli a kurkumy, ktorá dodá farbu. Postup je veľmi jednoduchý. 250 g kokosového oleja necháte rozpustiť, povedzme na radiátore alebo vo vodnom kúpeli, pridáte 4 PL olivového oleja, soľ, kurkumu a poriadne premiešate, aby nezostali hrudky soli ani koreniny. Do väčšieho hrnca dáte ľad a doň vložíte nádobu s teplým olejom. Vyberte si takú nádobu, ktorá pri zmene teploty nepraskne, napríklad z varného skla. Keď bude tekutina tuhnúť, občas ju premiešajte. Po stuhnutí ju skladujte v chladničke.

Ďalšie zdravé vegánske alternatívy k maslu sú orechové nátierky, napríklad arašidové, mandľové alebo sójové maslo. Obsahujú iba tuk, ktorý sa prirodzene vyskytuje v orechoch. Zakúpite ich v obchodoch so zdravou výživou alebo si ich tiež môžete vyrobiť doma. Potrebujte na to však naozaj výkonný mixér.

Krásne maslo

Keď nemusíte chudnúť a máte v poriadku cholesterol, pokojne si užívajte aj „pravé“ maslo. Tiež si ho môžete vyrobiť doma, ak prešľaháte šľahačku. No hlavne si ho skrášlite. Môžete použiť bylinky alebo jedlé kvety. Získate krásnu ozdobu napríklad na slávnostný vianočný stôl.