Vajíčka sú v kuchyni nenahraditeľné. Využívajú sa v sladkých či slaných jedlách a pri držaní diét sú číslom jeden. Dajú sa s nimi však robiť rôzne experimenty a omeleta či volské oko na tanieri už nemusia byť žiadnou nudou. Najmä ak máte vajcia z domáceho chovu.

 

Deti vás nedajú za nič!

Neviete do vašich ratolestí dostať na raňajky výživné vajíčka, okabáťte ich trikom, pri ktorom sa im určite rozžiaria očká. Oddeľte bielky od žĺtkov, každý dajte do osobitej misky a prelejte do dvoch plastových fliaš so „sosáčikom“ a vytvorte na rozohriatej panvici špirály. Najprv tú zo žĺtka a potom ju doplňte bielkami. Nápadité jedlé umelecké dielo je na svete.

Vajíčka majú množstvo využití.
Vajíčka majú množstvo využití.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Takisto môžete pripraviť dvojfarebnú omeletu. Najprv na panvici urobte klasickú vaječnú „placku“, ktorú do troch štvrtín zrolujte na panvici a doplňte ju už len bielkami. Postup môžete zopakovať ešte raz, omeletu zrolujte a pokrájajte na kolieska.

Veselé košíčky

Neviete, ako nanútiť deťom ovocie alebo šaláty? Skúste trik s vaječnými košíčkami. Do hustejšieho neosladeného cesta na palacinky alebo vafle ponorte len z vonkajšej strany kovovú naberačku na polievku, ktorú následne vložte do rozpáleného oleja. Vďaka forme z naberačky sa  vytvorí vtipný a hlavne jedlý košíček. Košík nemusíte len ponoriť, ale aj vytvoriť obrazce...

Bez oleja

Bojíte sa, že sa vám pri vyberaní volského oka z panvice roztečie žĺtok? Skúste vajce rozbiť do polievkovej naberačky a ponoriť ju z vonkajšej strany do vriacej vody. Volské oko sa vám spraví veľmi rýchlo a nepotrebujete ani olej.

Vajíčka majú množstvo využití.
Vajíčka majú množstvo využití.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Palacinky trochu inak

Ak máte chuť na netradičné víkendové raňajky, skúste „čipkované“ palacinkové cesto a zaručene budete kráľovnou kuchyne.

Vajíčka majú množstvo využití.
Vajíčka majú množstvo využití.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Smer mraznička

Chystáte sa na dovolenku a máte doma plnú chladničku vajíčok? Skúste ich zamraziť do formičky na ľad. Vajcia pred zmrazením môžete rozšľahať alebo ich rozbiť tak, aby tam bol aj celý žĺtok. Zmrazené vajíčka potom jednoducho môžete využiť pri pečení alebo varení. V mraze vydržia približne tri mesiace.

Vajíčka majú množstvo využití.
Vajíčka majú množstvo využití.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív