Ak uvažujete o jarnej očiste, skúste sa riadiť radami tradičnej čínskej medicíny. Má presné zoznamy, čo jesť a čo si, naopak, odoprieť. Skúste sa nimi nejaký čas riadiť a určite pocítite pozitívnu zmenu. Po prvé, vyraďte niektoré potraviny a nápoje z jedálneho lístka. Po druhé, jedzte striedmo a upracte si v stravovaní. Slezina má rada pravidelnosť a posilní trávenie. No a po tretie, čo najviac času trávte na čerstvom vzduchu. Samozrejme, v čase pandémie čo najďalej od ľudí.

Sedmokrásky s kapustou

Zabudnite na gurmánstvo. Doprajte si jednoduché pokrmy, žiadne rafinované lahôdky plné korenín. Čo najviac jedzte strukoviny a obilninové kaše. Kombinujte ich s jarnými zelenými rastlinami ako cibuľka, šalát, špenát, stopkový zeler, hlávkový šalát, reďkovka... Záhradnú zeleninu kombinujte s divoko rastúcimi bylinkami. Natrhajte si listy mladej púpavy, sedmokrásky a tiež skorocel, medvedí cesnak, poľníček, žihľavu. Tú treba nasekať celkom nadrobno, zničíte tak pichľavé chĺpky. Je to však aj obdobie, keď treba tráviaci trakt ozdraviť kyslou kapustou, kimči či inými kvasenými výrobkami.

A jedzte klíčky. Naklíčte si žeruchu, mungo, slnečnicu, cviklu, chia semienka… Aby prospeli tráveniu, v surovom stave to s nimi nepreháňajte. Dávajte ich do polievky tesne pred odstavením alebo ich krátko opražte na troške oleja.

Zmäkčite si pečeň

Tvrdý alkohol dokáže zmeniť pečeň na kameň, naopak, mätový čas s medom ju zmäkčí. Prospievajú jej aj čerstvé zeleninové šťavy, kde zeleninu chladného typu (napríklad zelená listová) kombinujte s cviklovou či mrkvovou šťavou. A pridajte škoricu či zázvor. Vyskúšať môžete čaj z chryzantémy a kustovnice.

Stop!

Odľahčite metabolizmus a trávenie tým, že vynecháte tieto potraviny:

- mäso a mäsové výrobky

- pokrmy z bielej múky (pečivo, cestoviny)

- polotovary

- pasterizované mliečne výrobky

- vyprážané, fritované a grilované jedlá

-sladené nápoje

- alkohol

- tuky

- priveľké množstvo orechov a semiačok

- káva

- čierny čaj

Lieči aj napohľad

Chryzantémový čaj povzbudzuje myslenie a zlepšuje zrak. Má mierne protizápalové účinky hlavne na sliznice dýchacích ciest. Pohľad na rozvíjajúce sa kvety chryzantémy v náleve upokojujú. Snažte sa preto zohnať balenia, ktoré obsahujú aj celý kvet. Pite dva až tri razy denne, kvety môžete zalievať opakovane. Čaj striedajte s čajom z kustovnice.

Čaj z kustovnice
Na 1 šálku čaju budete potrebovať 1 lyžičku sušených plodov goji, med podľa chuti, pár kvapiek citrónovej šťavy

Do hrnčeka nasypte plody goji, zalejte ich 250 ml vriacej vody a lúhujte asi 15 minút. Čaj oslaďte podľa chuti medom a nakvapkajte doň citrónovú šťavu.