Chrípka

  • Dopĺňajte si tekutiny, najlepšia je voda s trochou citrónovej šťavy, šťava z grepu alebo z rakytníka rešetliakovitého, prípadne čaj z jablkových šupiek ochutený kúskom škorice a klinčekom.
  • Na doplnenie vitamínov a minerálov je najlepšia silná domáca slepačia polievka.
  • Čaj z yzopu lekárskeho dokáže dôkladne zbaviť dýchacie cesty baktérií aj vírusov.
  • Lipový a bazový čaj vám pomôžu pri horúčke.
  • Podržte v ústach pol hodiny menší strúčik cesnaku, zmierni bolesť hrdla aj nádchu.
  • Naordinujte si kyslú kapustu a chlieb s maslom a cesnakom.
  • Hneď, ako pocítite, že na vás „niečo lezie“, pripravte si pohár teplej vody s dvomi polievkovými lyžicami jablčného octu a dvomi kávovými lyžičkami medu. Tento protivírusový nápoj vypite trikrát denne až do pominutia príznakov.

3 tutovky

Odpočívajte, vyhýbajte sa námahe a držte sa v teple.

Kašeľ

  • Pri začínajúcom kašli je perfektný cibuľový sirup. Pripravíte si ho z jednej menšej najemno nasekanej cibule zaliatej lyžicou medu. Po niekoľkých hodinách začne táto zmes púšťať šťavu a tú užívajte tri- až päťkrát denne. Je vhodný aj pre deti.
  • Pokrájanú cibuľu zalejte vriacou vodou a nechajte desať minút lúhovať. Získate univerzálny čaj na všetky typy kašľa.
  • Pri suchom a dráždivom kašli treba podporiť tvorbu hlienu, pomôže vám zábal hrdla s bravčovou masťou a popíjanie teplého mlieka s lyžičkou masla a lyžičkou medu.
  • Majoránový čaj je ideálny pri dráždivom, záchvatovitom kašli.
  • Dráždivý kašeľ zmierňuje aj popíjanie zohriateho svetlého piva.
  • Pri dlhotrvajúcom kašľaní si pripravte čaj z materinej dúšky a zo skorocelu v pomere 1 : 1. Ak ho chcete ešte účinnejší, upáľte si najskôr dve lyžice cukru na karamel, zalejte ho pol litrom vody a keď začne vrieť, vsypte doň majorán, materinu dúšku alebo skorocel a nechajte desať minút lúhovať.

Nachladnutie

  • Pripravujte si čaj, napríklad šípkový, zázvorový, bazový alebo lipový.
  • Dopujte sa kyslou kapustou a zjedzte aspoň trochu chrenu.
  • Uvarte si niečo z indickej či thajskej kuchyne, ktoré sú povestné pikantnými chuťami, alebo využite pri príprave jedál na dochutenie korenie, pálivú papriku, čili papričky.
  • Na uvoľnenie nosa najlepšie zaberá naparovanie nad slanou alebo rumančekovou horúcou vodou, ale aj inhalácia éterického oleja z ihličnanov alebo eukalyptu z arómolampy.

Tip Glancu: Ako prevenciu typických jesenných chorôb užívajte aspoň desať týždňov ráno nalačno lyžičku kvalitného medu.