Na úvod jedna dobrá rada. Investujte do ručne zbieraného maku. Pri zbere strojmi sa totiž mnohé zrnká rozpučia, vytečie olej, ktorý zatuchne. Okrem toho, že mak zhorkne a páchne, zoxidovaný olej škodí zdraviu.

Diétna dobrota

Prečo by ste mali jesť mak? Prospieva zubom aj kostiam, pretože obsahuje 12 x  viac vápnika než kravské mlieko. Je plný minerálov a vitamínu E, plus podporuje využiteľnosť iných vitamínov. Pravidelná konzumácia maku sa odrazí aj na zdravých nechtoch a vlasoch. Vďaka vysokému podielu vlákniny prospieva mak zažívaniu a rýchle navodzujepocit sýtosti, preto je vhodný aj pri diéte. Samozrejme, nie v makovníku. Lepšie je pripraviť si zdravé smoothie, kde je základom makové mlieko.

Makové mlieko

Vyrobíte si ho zo 100 g maku, ktorý zalejete litrom vody a mixujete, kým nedostanete mliečne bielu tekutinu. A to je všetko. Už ju stačí iba precediť cez sitko vystlané plátnom alebo gázou a máte skvelý nápoj. Môžete ho piť, variť z neho obilninové kaše, piecť koláče... Alebo si spraviť smoothie.

Makové smoothie

Do mixéru dajte 30g olúpaných sparených mandlí, 4 banány, makové mlieko, semienka vanilky, alebo kvapku vanilkového extraktu a všetko rozmixujte. Doslaďte medom a med a škoricou podľa chuti a hneď vypite.

A na záver ešte jedna rada. Pomletý mak rýchle oxiduje, takže ak ho neskonzumujte hneď, skladujte ho v mrazničke.