Určite ste už v obchode so zdravou výživou natrafili na zvráskavené plody vzhľadom pripomínajúce malé marhule. Možno vás od kúpy odradil ich vzhľad a od konzumácie slaná chuť. Koniec koncov, aj ochutnanie prvej olivy je pre veľa ľudí šok. Japonci si však bez umeboshi nevedia predstaviť deň. A vedia prečo – majú množstvo zdravotných benefitov, navyše im aj chutia. Kým si však na zvláštnu chuť zvyknete, môžete začať s inou alternatívou – ume octom. Skúste ho zmiešať s olivovým, orechovým či ľanovým olejom a dať ako zálievku na šalát. Už nič iné, žiadna soľ. Tí, ktorí to ochutnali, tvrdia, že lepší šalát nejedli.

Marhule a soľ

Fermentáciou umeboshi sliviek vzniká slano-kyslá prírodná voda, ktorej sa hovorí ume ocot. S klasickým octom nemá nič spoločné a je oveľa zdravší. Jemne vonia po marhuliach a namiesto výrazne kyslej chuti má výrazne slanú chuť. Výborne sa preto hodí na dosolenie jedál. Navyše je to veľmi zdravé solenie. V Ázii si ocot pridávajú do ryže, na šaláty, dochucujú ním teplé aj studené jedlá, dokonca ho pijú zriedený s vodou. Samozrejme, veľmi obľúbené sú aj celé umeboshi plody, ktoré si snáď každé japonské dieťa berie na desiatu.

Ume diéta

Umeboshi zrýchľujú peristaltiku a trávenie, preto sa odporúčajú každému, kto chce schudnúť. Ak sa potíte vo fitnescentre či v dnešných časoch skôr doma, po cvičení doplní ume ocot do organizmu vyplavené minerály. Keďže potláča nevoľnosť, je vhodný napríklad pri kinetóze, ale aj v tehotenstve. Neškodí totiž ani deťom, ani budúcim mamičkám. Pomáha pri pálení záhy a proti prekysleniu žalúdka. Vhodný je teda pri refluxe a tiež nechutenstve.

Po ume octe by mali siahnuť aj tínedžeri, ktorí majú problémy s pleťou, dámy, ktoré chcú spomaliť starnutie. A tých, čo si radi dajú pohárik, možno zaujme, že regeneruje pečeň. Vďaka obsahu organických kyselín prečisťujú umeboshi obličky a lymfatický systém, ktorý z tela odstraňuje toxíny.

Ako ho jesť

- Odporúčaná dávka je pol umeboshi slivky 3x týždenne.

- Na zvýšenie imunity je denne vhodné pol umeboshi slivky.

- Ume ocot používajte ako náhradu bežného octu.

Pomôže aj po žúre

Dajte si ume ocot:

- keď vás škriabe v krku   
- po opici
- pri zápche a hnačke
- ak máte zvýšenú teplotu

Kúra na posilnenie a regeneráciu organizmu: Šesť týždňov každé ráno nalačno vypite 0,5 litra vlažnej vody s lyžičkou ume octu. 

Pri nevoľnostiach: Ku každému jedlu zjedzte kúsok umeboshi slivky.