Ryža je bohatá na všetky esenciálne aminokyseliny, obsahuje množstvo vitamínov, železo, horčík, selén, vlákninu – výpočet by bol dlhý. Ryžu si servírujeme na tanier s absolútnou samozrejmosťou – väčšinou zrejme bielu, ale aj celozrnnú.

Zistenia, ktoré priniesli vedci z univerzít v Manchestri a Salforde, milovníkov tejto plodiny zrejme nepotešia. Štúdia, ktorú podľa portálu manchester.ac.uk s odvolaním sa na medicínsky časopis Science of Total Environment robili na vzorke ľudí z Británie a Walesu naznačuje, že ryža môže skutočne zvyšovať riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby.

Takto sa robí zeleninová ryža s fantáziou.
Takto sa robí zeleninová ryža s fantáziou.
Zdroj: Instagram @chinamisakamoto

Ryža je totiž plodina, ktorá sa pestuje v mokrej pôde, z ktorej nasáva a akumuluje arzén v nebezpečnej anorganickej forme. Dlhodobý príjem, hoci aj malých množstiev tohto jedu, sa skrátka musí na organizme podpísať a podľa odhadov vedcov ročne zomrie predčasne asi 50 000 pravidelných konzumentov ryže. Spoluautor štúdie, profesor David Polya z Manchestru, priznal, že štúdia má síce viacero obmedzení, ale aj tak ukázala významnú súvislosť medzi spotrebou ryže a úmrtnosťou na srdcovo-cievne ochorenia.

Všetko s mierou

Napriek tomu ryžu nezatracujú, pretože má nesporne aj veľké benefity, ale skôr odporúčajú typy ryže striedať, uprednostňovať napríklad bielu basmati pred hnedými druhmi ryže a, samozrejme, nerobiť z ryže modlu – treba mať jedálniček bohatý na rôzne typy potravín.

Netreba podliehať panike – portál dtest.cz skúmal, koľko ryže by sme museli zjesť, aby sme naplnili „bezpečnú“ dennú dávku anorganického arzénu – museli by sme zjesť 5 až 6 päťdesiatgramových porcií. Treba však pamätať, že anorganický arzén prijímame aj z iných zdrojov, napríklad z vody či ovzdušia. Vedci ešte upozornili na to, že globálne otepľovanie spôsobí, že arzénu bude v ryži oveľa viac ako dnes.

Ako dostať arzén z ryže

- Varte ryžu vo väčšom množstve vody, ktorú potom zlejete. Môžete ju tiež pred varením cez noc namočiť alebo ju aspoň poriadne prepláchnite.

Vedeli ste?

V bielej ryži je menej anorganického arzénu ako v hnedej. Z tohto pohľadu je teda biela ryža zdravšia. Porovnajte: biela basmati ryža má 0,062 mg anorganického arzénu/kg, hnedá parboiled ryža má 0,191 mg anorganického arzénu/kg. (zdroj FDA)

Tehotné ženy a malé deti by nemali jesť veľké množstvá ryže.