Zemiaky sú húževnatá plodina, ktorá zďaleka nepotrebuje len poctivú roľu. V chudobných getách Afriky si ich na fliačiku zeme pri chatrči pestujú rodiny vo vreci či v bareloch do zásoby. Nuž a presne to isté môžete urobiť na balkóne či na terase. Stačí veľký kvetináč.

Úroda z balkóna

Vezmite kvetináč minimálne veľkosti vedra a do tretiny doň nasypte zem. Na ňu poukladajte zemiakové šupky s klíčkami. Samozrejme, nesmú byť varené. Keď budete šúpať staré zemiaky, tam, kde je klíček, odrežte šupku aj s kúskom dužiny. Šupky s klíčkom nahor naukladajte nahusto za zeminu, stačia centimetrové medzery. Zasypte po vrch kvetináča a pravidelne polievajte, ale nie veľmi, aby nezhnili. A už stačí len čakať, kým sa objaví vňať a kvety, a po čase zbierať. A keď kvetináč vyprázdnite, postup zopakujte. Ak si kvetináčov založíte celú „hriadku“, budete mať nové zemiaky stále poruke celé leto.

Šupky do zásoby

Naklíčené šupky môžete aj skladovať, aby ste ich mali vždy poruke, keď chcete zasadiť novú várku zemiakov. Keď ich našúpete, opatrne, aby ste nepoškodili klíčky, ich dajte do igelitového vrecka, uzatvorte a uložte do tmy a chladu. Môžu takto čakať celé mesiace. Ideálne je robiť to v zime, aby ste na jar mali na výsadbu. Korienky, ktoré pustia, nie sú na prekážku. Pokojne ich zasaďte do zeme ako celú prepletenú masu.

Zabráňte krvnej zrazenine šupkou!

V koši zbytočne končia aj iné vzácne veci.

- Pod šupkou z cibule sa ukrýva antioxidant kvercetín ktorý likviduje vírusy, hojí zápaly, pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach a zabraňuje rastu niektorých rakovinových buniek. A bráni aj vzniku krvných zrazenín, ktorých sa ľudia boja po očkovaní proti kovidu. Keď však cibuľu ošúpete, o kvercetín prídete. Preto keď do polievky či omáčky dávate variť cibuľu, vždy ju vložte aj so šupkou. Odstráňte len tú vrchnú suchú a vzácna látka sa vyvarí do jedla.

- Z vaječných škrupín získate najlepšie vstrebateľné kalcium. Desať minút ich varte, potom sušte asi 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. V mažiari alebo v kávovom mlynčeku ich rozdrvte na jemný prášok. Dvanásť hodín pred užitím zmiešajte pol lyžičky prášku so šťavou z polovice citróna. Nechajte stáť pri izbovej teplote šesť až dvanásť hodín. Šumivou reakciou citróna a škrupiniek vznikne kalcium citrát, ktorý nie je závislý od žalúdočnej kyseliny, môže sa preto užívať pred jedlom i po ňom, neprekážajú mu lieky a dobre sa vstrebáva aj u ľudí, ktorí majú problémy s absorpciou živín.   

- Kôstka z avokáda posilňuje imunitu, znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, tlmí zápalové procesy v tele, uľaví pri nádche, astme, alergii, pomáha pečeni, pankreasu, žlčníku, žalúdku a črevám a prispieva k samodeštrukcii leukemických buniek. Je po nej aj krajšia pleť, lebo zvyšuje množstvo kolagénu v pokožke a prospieva vlasom.

Najprv kôstku umyte a potom odstráňte vrchnú hnedú šupku. Dužinu nastrúhajte a usušte. V mlynčeku na kávu ju pomeľte na prášok, ktorý pridávajte do smoothie, jogurtov, polievok, šalátov…