Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že tofu je sójový syr či tvaroh. Vyrába sa podobne ako syr , no základnou surovinou nie je živočíšne, ale sójové mlieko. Teda sójový nápoj  zo sójových bôbov, ktorý sa vyzráža rôznymi syridlami. Je rastlinného pôvodu, a preto je vyhľadávané predovšetkým ľuďmi, ktorí  živočíšnu stravu nejedia alebo chcú jesť zdravo. Chutí však aj mäsožravcom. Najmä teraz, keď je čas zabíjačiek a ťažkých smažených šišiek a fánok, každémupredsa dobre padne odľahčiť žalúdok. 

Na stovky spôsobov

Tofu na Slovensku poznáme hlavne biele, údené a lahôdkové. Môže však byť aj mazľavé, smradľavé ako syrečky, tvrdé, roztierateľné. Dá  sa použiť namiesto mäsa, syra, do šalátov, polievok, môže sa grilovať, zapekať. Stačí len zapojiť fantáziu a obohatíte ním mnohé obľúbené jedlo. My sme pre vás vybrali fotu zapečené. Určite ho vyskúšajte.

ZAPEČENÉ ZEMIAKY S TOFU

Potrebujete: 10 veľkých varených zemiakov, 3 veľké cibule, 300 g tofu, mleté čierne korenie, mletá paprika, soľ, olej, petržlenová vňať na posypanie

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Tofu pokrájame na drobné kocky, cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Do olejom vymasteného pekáča striedavo kladieme vrstvu zemiakov, tofu a cibule. Každú vrstvu jemne osolíme, okoreníme a posypeme paprikou. Vrchnú vrstvu ukončíme zemiakmi, pokvapkáme olejom a preložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme približne 45 minút. Po upečení ozdobíme nasekanou vňaťou.