Pečená cibuľa má mnohé liečivé účinky. Jesť by ju mali ľudia, ktorých trápia hemoroidy, žalúdočné vredy alebo majú problém so zrážaním krvi. Výborná je aj vtedy, ak máte cukrovku. Pokiaľ si ju dáte na lačný žalúdok, pomôže regulovať hladinu glukózy v krvi a zabezpečiť tak správne fungovanie pankreasu a pečene. Pomôže aj s vysokým krvným tlakom, keďže čistí cievy.

Pečené obklady

Aby pečená cibuľa liečila, nemusíte ju dokonca ani jesť, len si z nej spraviť obklady. Pomôže hojiť zle sa hojace rany, treba ju aj so šupkou upiecť v rúre a prikladať na boľavé miesta. Veľmi dobre zaberá aj na furunkuly, čo je veľmi bolestivý hnisavý zápal kožných žliaz. Ak vás trápia, urobte si z pečenej cibule teplý obklad a nechajte pôsobiť 20 minút každý deň, kým nepríjemnosť nepominie. A pečený cibuľový obklad vraj dokáže vyliečiť aj hemoroidy pretože dezinfikuje a podporuje regeneráciu kožných tkanív.

Liek spod šupky

Zdravá je aj varená cibuľa, preto by nemala chýbať v žiadnom vývare, v omáčke či vo výpeku. Nemusíte ju však jesť, stačí, ak ju neolúpete. Tesne pod cibuľovou šupkou sa totiž ukrýva mimoriadne silná prírodná látka kvercetín, ktorý sa do polievky vyvarí. Keď však cibuľu olúpete, o väčšinu účinného antioxidantu prídete.

Kvercetín pôsobí preventívne aj priamo lieči. Likviduje vírusy a baktérie, tlmí zápaly, pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach a zabraňuje rastu niektorých rakovinových buniek. Dokáže tlmiť alergické reakcie vrátane astmy či pri bodnutí hmyzom, lebo potlačuje uvoľnenie histamínu z buniek. A podobne ako cibuľa pečená aj tá neošúpaná zabraňuje vzniku krvných zrazenín a pomáha udržiavať priechodné cievy. Tak ako pri vitamínoch je však aj pri flavonoidoch ľudské telo odkázané na ich prísun z potravy a prirodzeným zdrojom je práve cibuľa.