Libanonská „kechek el fougara“ je jedna z najlacnejších alternatív syru, ktorý sa chuťou podobá našim ovčím výrobkom. Bohužiaľ, tie sú teraz v niektorých oblastiach Slovenska rizikové, pretože sa objavili prípady nákazy kliešťovou encefalitídou po vypití nepasterizovaného ovčieho mlieka. Pri „kašku“ to nehrozí. Neobsahuje žiadne mliečne kultúry a vďaka zdravému fermentovaniu sa radí medzi superpotraviny.

Fermentovaný bulgur

V Libanone sa tento syr pôvodne robil z kozieho jogurtu. Lenže na to treba kozu, ktorú si mnohí nemohli dovoliť. Tak sa zrodila bezmliečna verzia, ktorej sa začalo hovoriť syr chudobných. Drahý jogurt nahradili bulgur, soľ a voda.

Bulgur je chutný, dobre stráviteľný a jednoduchý na prípravu. Uchytil sa už i v slovenských domácnostiach, najčastejšie sa využíva ako príloha, šalát či „rizoto“. To, že je dobrý na vegánsky syr, veľa gazdiniek nevie. Pritom výroba je jednoduchá, treba len trpezlivosť, pretože fermentácia nejaký čas trvá.

Oplatí sa počkať

Na výrobu syra treba 150 g bulguru zaliať 350 g horúcej vody, posoliť a na miernom plameni variť 10 minút, aby sa všetka tekutina vsiakla. Zmes rozmixujte na kašu, a keď vychladne, spravte z nej bochníček. Natlačte ho do širokej misky, zakryte plátenkom a nechajte stáť pri izbovej teplote 24 hodín. Potom ho v rukách premieste, aby sa oschnutý vrch dostal do cesta, vytvarujte bochník a zase zakryte. Opakujte každý deň minimálne dva týždne, ideálne päť, kvalita syra narastie.

Keď dostane syr mierne nakyslú sladkastú chuť ako čerstvý ovčí syr, je pripravený na nakladanie. Môžete ho však ešte ochutiť sušenými bylinkami, paprikou, droždím tebi... Z masy tvarujte guľky ako menšia pingpongová loptička. Dajte ich do skleneného zaváraninového pohára a zalejte olivovým olejom, ako keď sa nakladá hermelín. Môžete pridať bobkový list, čili, čierne korenie, cibuľu, cesnak… Nechajte uležať minimálne týždeň, môžete aj tri mesiace. Podávajte s chlebom, k mäsu, do šalátov.