Pôvodné zemiaky, ktoré rástli v Andách, boli totiž fialové. Typickú žltú, maslovú či prípadne jemne ružovkastú farbu dosiahli usilovným šľachtením až európski záhradníci. Teraz sa však opäť vracajú aj k pôvodným odrodám. Ukazuje sa, že sú ešte bohatšie na rôzne minerály a ďalšie zdravé látky.

Proti viróze

Donedávna sa tvrdilo, že kto chce schudnúť, má zemiaky na tanieri vynechať, prípadne si dať ryžu. To však už neplatí. Zemiaky nie sú vôbec kalorické,  samozrejme, ak ich nepečieme v záveji masti či masla. Navyše sú obrovským zdrojom vitamínu C. Preto by sme ich mali konzumovať práve teraz, v čase viróz. A ideálne je, ak zoženiete farebné. V súčasnosti ich už predávajú mnohé obchody, no môžete si ich vypestovať aj v záhrade.

Zaujímavé a zdravé

Peru, krajina, odkiaľ táto plodina pochádza, dala svetu viac než 4 500 odrôd zemiakov vrátane farebných, ktoré tú majú tisícročnú tradíciu. Zaujímavé sú už na pohľad. Farebná totiž nie je iba šupka – keď zemiak ošúpete, ukáže sa fialkové mramorovanie alebo sýta fialová či dokonca čierna dužina. Dôležitejšia, než estetika, je však skutočnosť, že farebné zemiaky obsahujú 5-krát viac vitamínov, karoténu, zinku a antioxidantov.

Vďaka tomu blahodárne pôsobia ma srdce, cievy, zrak aj krv. Mimochodom, šťava zo zemiaka sa v Južnej Amerike používa ako účinný liek proti žalúdočným ťažkostiam. No aj keď ste zdraví, pridajte si trochu do smoothie, je to dobrá prevencia pred zdravotnými problémami. No ani varením sa obsah užitočných látok významne neovplyvní.

Fialové halušky

Nezabudnite však, že čím sú zemiaky tmavšie, tým viacej farbia, podobne ako cvikla, a farbu si uchovávajú aj po tepelnej úprave. Veľmi pekne teda vyniknú v šalátoch, čipsoch či ako neobvyklá príloha. Zafarbia aj zemiakovú kašu alebo polievku, ktoré môžu vaše oči prekvapiť zvláštnym odtieňom. A ružový vývar či fialové halušky možno na prvý pohľad prekvapia, no predsudky dajte bokom. Naopak, keď farebné jedlo skombinujete s oranžovým lososom, krevetami a so zeleným špenátom či s bylinkami, dosiahnete naozaj zaujímavý estetický výsledok.