Dnes každý sníva o anglickom trávniku a proti púpave sa vedie vražedná kampaň. Dostať chemikálie, ktoré ju ničia cielene už pri jedinom dotyku jedu. Lenže prečo to vlastne robiť? Po prvé, trávnik plný púpav je predsa krásny. A ak máte dievčatká, skvele sa zabavia pri vití venčekov. Po druhé, dá sa využiť v kuchyni. Stačí po trávniku prejsť, natrhať zopár listov a ozvláštniť nimi šalát. Z púpavy sa dá pripraviť polievka, z kvetov sa robí med, likér, sirup, sorbet, puky nahradia kapary a korene možno pražiť ako kávovinu. A do tretice, púpava je liečivá. Najmä koreň, ktorý podľa najnovších výskumov ničí nádorové bunky podobne ako chemoterapia!

Liečivka

Púpava obsahuje veľa dôležitých vitamínov a minerálov, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, zinok, horčík a kyselinu listovú. Pôsobí močopudne, čo jej dobré pre obličky, podporuje vylučovanie žlče, detoxikáciu pečene, znižuje krvný cholesterol a pomáha pri alergiách.
Dôležité však je nezbierať ju na znečistených miestach, napríklad pri ceste. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, koreň na jar a jeseň.

Slovenský ženšeň

Púpavové listy majú protirakovinové účinky, no podľa najnovších výskumov je najúčinnejší koreň. Výskum uskutočnený na kanadskej univerzite zistil, že dlhodobá kúra koreňom púpavy efektívne zabíja rakovinové bunky a zároveň nemá žiadne vedľajšie účinky. Navyše má pomerne rýchly účinok. K rozpadu prvých nádorových buniek dochádza už v priebehu štyridsaťosem hodín po užití čaju zo zmesi koreňa a listov.

Čaj proti rakovine

Môžeme použiť sušený pomletý koreň alebo najemno nakrájaný čerstvý koreň. Približne 1 až 2 čajové lyžičky koreňa zalejeme 2,5 decilitrom vriacej vody a necháme asi 15 minút lúhovať. Užívame niekoľko mesiacov 2-3 razy denne pred jedlom.

Pomáha pri srdcovo-cievnych problémoch, problémoch s dýchaním, posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Pomáha pri srdcovo-cievnych problémoch, problémoch s dýchaním, posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Zdroj: Profimedia.sk

Foto: Profimedia.sk

Ku koreňom

Sušený koreň dostať v lekárni, no môžeme si ho pripraviť aj sami.
Púpavu obrežeme dookola a do hĺbky a opatrne ju vytiahneme aj s koreňom. Dobre ho očistíme od zeminy, opláchneme, prípadne jemne oškrabeme nožom. Osušíme, pokrájame na menšie časti a dáme na 2 hodiny sušiť do rúry.

Púpavové víno

Pomáha pri problémoch s trávením, so žalúdkom, s pankreasom, pri žlčníkových a črevných kolikách. Užívame ho tesne pred jedlom po 50 až 100 mililitroch. Pri záchvatoch je vhodné rozdeliť menšie dávky na viacero denne. Potrebujeme koreň z púpavy, najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený (vtedy ho použijeme viac), liter bieleho vína. Šesť až osem kusov (podľa veľkosti) dobre umytého a najemno postrúhaného koreňa púpavy zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.

Púpavový sirup

Pomáha pri srdcovo-cievnych problémoch, problémoch s dýchaním, posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Potrebujeme 300 gramov čerstvo nazbieraných kvetov, liter vody, kilogram cukru . Púpavové kvety poriadne opláchneme, zalejeme vodou a pridáme cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme 24 hodín lúhovať. Precedíme cez plátno a precedenú tekutinu ešte varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ešte teplý med nalejeme do pripravených sklenených pohárov a dobre uzavrieme.

Púpavový likér

Potrebujeme 15 gramov čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trocha medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu, 10 gramov rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamómu a koriandra, 100 mililitrov medu a liter jablčnej šťavy. Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu. Pijeme pohárik denne.