Je to typický obraz slovenskej letnej pohody: sedíme na deke, osviežujúca šťava z melóna nám tečie po brade a do trávy pľujeme čierne zrniečka. Neuvedomujeme si, že plytváme cennou pochutinou. Vo svete sa melónové jadierka bežne jedia, dokonca ich kúpite na trhu tak ako u nás tekvicové. Sú totiž rovnako chutné aj zdravé.

Pražené aj v čaji

Drobné čierne „kôstočky“ ukrývajú veľa prospešných živín. Sú plné vitamínov A, B, C, železa, horčíka, vápnika či nenasýtených mastných kyselín. Oplatí sa teda dobre ich rozžuť. Problém je, že surové až tak nechutia, hoci pod čiernou šupkou sú sladké. Stačí ich však opražiť nasucho alebo s kvapkou oleja, posoliť a razom sa zmenia na pochúťku, ktorú môžete jesť priamo k vínu alebo pridávať do šalátov.

Pokiaľ vám vadí, že drobné semiačka lezú do zubov, pomeľte ich na kávovom mlynčeku a prášok pridajte do smoothie, jogurtu, domáceho chleba, celozrnných sušienok. Alebo ho použite na melónový čaj.

Veľká zdravá sestra

Melón má zrniečok fúru, avokádo ukrýva, naopak, len jednu, zato obrovskú kôstku. A jej veľkosť je adekvátna jej významu. Posilňuje imunitu, znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, tlmí zápalové procesy v tele, uľaví pri nádche, astme, alergii a pri zápalových ochoreniach čriev. Pomáha aj pečeni, pankreasu, žlčníku, žalúdku a črevám. A potlačuje i rakovinové bujnenie. Podľa najnovších výskumov zdravý tuk avokádových plodov a semien prispieva k samodeštrukcii leukemických buniek!

Prospieva však aj kráse. Je po nej krajšia pleť, zvyšuje množstvo kolagénu v pokožke a prospieva vlasom.

Samozrejme, na rozdiel od melónových sestričiek sa nedá rovno schrúmať. Najprv kôstku umyte a potom odstráňte vrchnú hnedú šupku. Dužinu nastrúhajte a usušte. V mlynčeku na kávu ju pomeľte na prášok, ktorý pridávajte do smoothie, jogurtov, polievok, šalátov...

Maska z avokádovej kôstky
Zmiešajte 1 lyžicu prášku s 1 lyžičkou panenského mandľového oleja a 1 lyžičkou kvalitného medu. Vmasírujte do pokožky a po 15 minútach umyte.

Kôstky v kvetináči

To, že mandle sú zdravé, netreba pripomínať. Rovnako sa vie, aký cenný je olej lisovaný z marhuľových kôstok. Ten si však doma nevyrobíte. Zato si môžete vypestovať krásnu marhuľku.

Najprv z kôstky odstráňte všetku dužinu, aby nesplesnivela, a môžete ju zasadiť. Trvá však dlho, než klíček prerazí tvrdý obal. Uľahčíte mu to, ak kôstku trochu zošmirgľujete brúsnym papierom. Bude tenšia, ľahšie nasaje vodu a rýchlejšie praskne. Netrpezliví však môžu kôstku rozbiť, mäkké jadierko vybrať a zasadiť rovno do zeme.

Nuž a presne to isté môžete spraviť aj s lúpanými mandľami, ktoré ste si kúpili v potravinách. Samozrejme, nesmú byť solené ani pražené. Ak je však mandľa čerstvá, klíčiacu schopnosť nestratila a vyrastie vám doma krásny mandľovník.