Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných problémov. Peter Planieta sa k zdravému životnému štýlu dostal cez bojové umenia a už pri ňom zostal. Je presvedčený, že strava lieči. „Na svete existujú zatiaľ iba tri účinné a silné systémy liečenia stravou – ajurvéda, makrobiotika a čínska medicína. Makrobiotika a čínska medicína využívajú systém stravovania podľa piatich elementov len s malými obmenami. Päť elementov pochádza z tradičnej čínskej medicíny a je krokom vpred pri charakterizovaní jedinečnosti človeka na základe energie vnútorných orgánov, jednotlivých častí tela a jeho emócií v súlade so životným prostredím,“ hovorí.

Sú previazané

Päť silných elementov – drevo, oheň, zem, kov a voda sú medzi sebou previazané. „Starobylí Číňania verili, že energia stravy, ročného obdobia, prostredia a ich zmeny majú vplyv na to, ako sa ľudia cítia. Napríklad, ak niekto žije v krajine, kde sú veľmi studené zimy, je nevyhnutné, aby organizmus mal viac tepla – jangu, ako počas teplejších mesiacov, vďaka čomu si človek zimu môže užiť bez pocitu chladu. Aby teplota organizmu bola dostatočná, treba správne nastaviť jedálny lístok a k tomu slúži stravovanie podľa piatich elementov,“ hovorí Peter Planieta.

Správnou prípravou a úpravou jedálnička sa môže chladné obdobie stať príjemnou časťou roka a, naopak, leto sa ochladí. Pri príprave jedál je dôležité poznať ich energiu a vedieť ich vhodne upraviť.   

„Tu je práve rozdiel oproti západnej medicíne, ktorá rieši v stravovaní hlavne dostatočné pomery živín: stopových prvkov, vitamínov, minerálov, enzýmov, tukov, bielkovín a sacharidov. Ale pritom nerieši, že každý stopový prvok alebo enzým, alebo bielkovina má rozdielnu energiu, môže byť viac jin alebo viac jang. Naše telo je vytvorené tak, že môže fungovať iba v rovnováhe týchto dvoch energií,“ tvrdí.  

Rovnováha jin a jang

Podľa Petra Planietu má každá potravina, ktorú skonzumujeme, ochladzujúcu energiu – jin, alebo  zohrievajúcu – jang. Mali by sme konzumovať potraviny a jedlá tak, aby energie boli v rovnováhe. „Je tiež dôležité, aby každý z orgánov dostal v jedle, ktoré za deň skonzumujeme, optimálne množstvo  výživy.“

Orgány a  diagnostika podľa 5 elementov

  1. DREVO: pečeň jin a žlčník jang, ovplyvňuje tkanivá a zrak, chuť kyslá, farba zelená a jej odtiene
  2. OHEŇ: srdce jin a tenké črevo jang, ovplyvňuje cievny systém a chuť, chuť horká, farba červená, ružová a ich odtiene
  3. ZEM: slezina, pankreas jin a žalúdok jang, ovplyvňuje svaly a hmat, chuť sladká, farba hnedá, žltá a ich odtiene
  4. KOV: pľúca jin a hrubé črevo jang, ovplyvňuje pokožku a čuch, chuť pikantná a farba biela, strieborná a ich odtiene
  5. VODA: obličky jin a močový mechúr jang, ovplyvňuje kosti a sluch, chuť slaná, farba čierna, modrá  a ich odtiene

Výživa podľa 5 elementov

DREVO – pečeň a žlčník:

  • zelenina: zelené rastlinky, jarná cibuľka, zelený hrášok, hlávkový šalát, kel, brokolica, kyslá kapusta a kyslé uhorky.
  • obilniny: zelené pšeničné výhonky, ale aj výhonky iného obilia, špalda, raž, pšenica
  • strukoviny: mungo fazuľa, sója
  • korenie: citrón, limetka, jablkový ocot
  • bylinky: petržlen, žerucha, skorocel, alfalfa

OHEŇ – srdce a tenké črevo:

  • zelenina: paštrnák, smažená mrkva, červená repa, čínska kapusta
  • obilniny: pohánka, kukurica
  • strukoviny: červená fazuľa, červená šošovica
  • korenie: červená paprika, pražený nelúpaný sezam
  • bylinky: žihľava, medovka a rozmarín

ZEM – slezina, pankreas a žalúdok:

  • zelenina: dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol, tekvica, patizón, cuketa, uhorka, mrkva
  • obilniny: pšeno, ovos, sladká ryža
  • strukoviny: žltý hrach, cícer
  • korenie: škorica, vanilka, kurkuma, klinček
  • byliny: fenikel, kuzu, aníz, sedmokráska

KOV – pľúca a hrubé črevo:

  • zelenina: zeler, petržlen, biela reďkovka, kaleráb, karfiol, pór, cibuľa, cesnak
  • obilniny: ryža natural, jačmeň
  • strukoviny: biela fazuľa
  • korenie: čili, karí, zázvor, chren
  • bylinky: šalvia, bazalka, oregano, rozmarín, kôpor, palina, baza, fenikel, aníz, klinček, koriander

VODA – obličky a močový mechúr:

  • zelenina: mrkva, červená reďkovka, fazuľové struky
  • obilnina: pohánka
  • strukovina: fazuľa azuki, fialová až čierna fazuľa
  • korenie: soľ, miso, zázvor, umeocot, sójová omáčka
  • byliny: ligurček, praslička

Recepty podľa piatich elementov:

Segedínsky guláš

Podporuje element DREVO – pečeň a žlčník

1 stredne veľká cibuľa, 200 g bio údeného tempehu (tofu natural alebo cesnakové), 2 PL bio sezamového oleja, 400 g kyslej kapusty, 1 ČL bio mletej červenej papriky, 150 g tofu majonézy, 1 PL umeoctu, 1 šálka filtrovanej vody

Jemne nakrájanú cibuľu orestujeme na sezamovom oleji dosklovita, pridáme vodu, červenú papriku, kyslú kapustu a všetko dusíme 5 až 30 minút, v závislosti od toho, akú mäkkú kapustu chceme mať. Na záver pridáme tofu majonézu, na kocky nakrájaný tempeh, dobre premiešame a ešte 1 minútu varíme. Dochutíme podľa potreby umeoctom.

Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných
problémov.
Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných problémov.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Paprikáš s tempehom

Podporuje element OHEŇ – srdce a tenké črevo

1 tempeh (sója) smažený, 1  veľká cibuľa, 1/2 ČL morskej soli, 2 ČL mletej červenej papriky, kukuričná kaša instantná, 2 PL tamari sójovej omáčky

Cibuľu nakrájame na kocky, osmažíme na oleji, pridáme na plátky nakrájaný tempeh, podlejeme ho filtrovanou vodou (cca 2 dl), pridáme soľ , červenú papriku a dusíme 10 minút. Na záver podľa potreby zahustíme paprikáš kukuričnou kašou a dochutíme tamari omáčkou. Podávame ho so špaldovou knedľou alebo pohánkou. Tanier dozdobíme pórom, petržlenovou vňatkou a mungo klíčkami.

Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných
problémov.
Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných problémov.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Sviečková omáčka s robi mäsom

Podporuje element ZEM – žalúdok, slezinu a pankreas

1 stredne veľká dyňa hokkaido, 1 ČL riasy arame,1 ČL umeocotu, 300 g tofu majonézy, jablkový ocot, 400 g robi mäsa oválky, 3 PLsezamového oleja

Do horúcej vody dáme riasu arame, nadrobno nakrájané hokkaido, tak aby voda bola 1 cm pod hokkaido a varíme ju 30 minút. Po uvarení hokkaido rozmixujeme, pridáme tofu majonézu, dochutíme umeoctom a podľa potreby jablkovým octom. Robi oválky opražíme na sezamovom oleji a podávame so špaldovou knedľou. 

Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných
problémov.
Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných problémov.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Ala Bryndzové halušky

Podporuje element KOV – pľúca a hrubé črevo

250 g jačmenných krúp veľkosť č. 10, 1 ČL riasy Arame, 100 g BIO údeného tempehu, 200 g tofu nátierky, ½  ČL morskej soli, 4 pl BIO sezamového oleja

Jačmenné krúpy trikrát prepláchneme a dáme variť do filtrovanej vody v pomere 1 : 3 spolu s riasou arame. Po zovretí pozberáme penu, osolíme a varíme 50 minút. Do uvarených krúp zamiešame tofu nátierku spolu so soľou a necháme pod pokrievkou dôjsť 10 minút. Na kocky nakrájaný tempeh opražíme na oleji 5 – 10 minút. Tempeh kladieme navrch bryndzových halušiek. Tanier dozdobíme zeleninou.

Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných
problémov.
Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných problémov.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Fazuľové fricasse   BZL

podporuje element VODA – obličky a močový mechúr

200 g veľkej fazule, 1 veľká cibuľa, 1 šálka fazuľových strukov, 2 stredne veľké mrkvy, 2 PL sezamového oleja, 5 cm riasy kombu, 1 ČL morskej soli, 1 PL karí korenia, kukuričný bioškrob, umeocot na dochutenie

Fazuľu prepláchneme a namočíme na 12 hodín. Vodu zlejeme, privedieme k varu, pridáme riasu kombu, znížime plameň a varíme aspoň 1 hodinu. Keď je fazuľa dostatočne mäkká, osolíme. Na malé kocky nakrájame cibuľu, ktorú na sezamovom oleji dosklovita osmažíme, pridáme na pásiky nakrájanú mrkvu, fazuľové struky a všetko jemne opražíme. Pridáme vodu, karí korenie a dusíme cca 5 minút. Zmes zamiešame do uvarenej fazule a všetko varíme ďalších 5 minút. Na záver dochutíme  umeoctom. Podávame s pohánkou, posypanou gomasiom.

Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných
problémov.
Ste to, čo jete, hovorí staré príslovie. Kto sa podľa neho zariadi, má menej zdravotných problémov.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív