V dnešnej dobe sa silne apeluje na obmedzenie konzumácie mäsa s cieľom pozitívne ovplyvniť zdravie a zmierniť ekologické dopady vysokej spotreby živočíšnych zdrojov. Vegánstvo a vegetariánstvo je stále populárnejším spôsobom životného štýlu, ide ale o veľmi špecifické spôsoby stravovania. Kampaň „Rastlinný pondelok“, ktorá v rôznych podobách existuje už viac ako 100 rokov, nepresadzuje vegetariánstvo alebo vegánstvo ako také, ale väčšie množstvo jedál z rastlinných zdrojov tak, aby bol jedálny lístok vyvážený. Na začiatok zaradením jedného vega-dňa.

Mäso sa stalo bežnou súčasťou jedálneho lístka až v 19. storočí vďaka priemyselnej revolúcii. Aj napriek tomu bola na začiatku 20. storočia priemerná spotreba v Slovenskej republike cca 15 kg na osobu za rok. Teraz je to 60 kg. Pokiaľ teda zavediete jeden „free“ deň, spotrebujete o 11 kg mäsa za rok menej. „Obmedzenie konzumácie mäsa a jeho nahradenie potravinami rastlinného pôvodu má svoj zdravotný význam. Ukazuje sa, že nadmerná konzumácia červeného mäsa (predovšetkým upraveného pri vysokých teplotách a na nevhodnom tuku) a tzv. sekundárne spracovaného mäsa (údeniny) súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny, hlavne potom kolorektálneho karcinómu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z Viem, čo jem a pijem.

Aj váš pitný režim môže byť zdravý, formou štiav z ovocia a zeleniny.
Aj váš pitný režim môže byť zdravý, formou štiav z ovocia a zeleniny.
Zdroj: Profimedia.sk

Spravte si medvedí cesnak ešte zdravším: Dajte ho vykvasiť spoločne s kapustou

Čo jeden deň zmôže? Naštartuje zmenu!

Vďaka tomu, že budete jesť viac rastlinnej stravy, vám v jedálnom lístku zostane menej miesta na nezdravé potraviny.

Prečo práve pondelok?

· Pondelok predstavuje prvý deň cyklu, ktorý umožňuje nový začiatok.

· Zdravá pondelková životospráva pomáha ľuďom dodržiavať zdravý životný štýl aj v priebehu týždňa.

· Malé kroky môžu byť základom udržateľných dlhodobých zmien ku zdravšiemu životnému štýlu.

· Každý pondelok umožňuje nový začiatok.

· Víkend je najvhodnejším dňom na prípravu jedla s predstihom.

· Na „bezmäsitý“ pondelok sme zvyknutí už z materskej škôlky a školskej jedálne – pamätáte?

Raňajky

Pšenová kaša s rastlinným mliekom, zaváraným ovocím a orechmi

Ingrediencie na 1 porciu: 75 g pšena, 200 ml rastlinného mlieka, 10 g Flora Original, 100 g marhúľ alebo sliviek z kompótu, 20 g vlašských orechov

Postup: Na prípravu kaše môžeme použiť buď pšeno alebo instantnú pšenovú kašu. Ak si zvolíme pšeno, je nutné ho pred varením najskôr prepláchnuť studenou vodou a potom ho spariť vriacou vodou. Potom naň nalejeme vriace rastlinné mlieko a pšeno na miernom ohni uvaríme domäkka. Hotovú kašu omastíme Florou Original a ozdobíme zaváranými marhuľami alebo slivkami a nasekanými orechmi.

Čas: 15 minút

Pšenová kaša s rastlinným mliekom, zaváraným ovocím a orechmi
Pšenová kaša s rastlinným mliekom, zaváraným ovocím a orechmi
Zdroj: Archív

Desatoro cukrovkára. Zásadný fakt, ktorý ste o diapotravinách (možno) nevedeli

Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou

Ingrediencie na 1 porciu: 50 g pohánky, 10 g Flora Línia, 200 ml rastlinného mlieka, 100 ml vody, 1 lyžica agávového sirupu, 10 g ľanového semienka, škorica, orechy a čerstvé ovocie podľa potreby (tip: čučoriedka, mandle)

Postup: Do hrnca nalejeme rastlinné mlieko s vodou a privedieme do varu. Pridáme pšeno a všetko dôkladne premiešame. Odstavíme a necháme chvíľu odstáť. Pridáme Floru Línia a zamiešame. Dochutíme škoricou, agávovým sirupom a ľanovými semienkami.

Čas: 15 minút

Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
Zdroj: Archív

Jahodová liečba: Ak sa vyberiete na medvedí cesnak, natrhajte si do zásoby aj listy lesných jahôd

Obed

Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batatové pyré

Ingrediencie na 4 porcie fašírok: 150 g sójového granulátu, 500 g cvikly, 250 g múky, 3 lyžice sójovej omáčky, 250 ml vody, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice chia semienok, rastlinný olej

Postup: Budeme potrebovať sójový granulát pripravený podľa návodu. Granulát necháme odkvapkať a dáme do misy, primiešame surovú cviklu, ktorú ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme vodu, chia semienka, sójovú omáčku, pretlačený cesnak a nakoniec múku. Zo zmesi vytvarujeme fašírky. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Pečieme pri teplote 180 °C, až kým nebudú mať fašírky svetlohnedú kôrku.

Ingrediencie na 2 porcie batatového pyré: 2 väčšie bataty, 40 g Flora Original, 400 ml rastlinného mlieka, soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Bataty ošúpeme, nakrájame a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarené bataty scedíme, pridáme Floru a rastlinné mlieko. Tyčovým mixérom vymiešame hladké pyré.

Čas: 60 minút (fašírky) + 20 minút (batatové pyré)

Fašírky z cvikly so sójovou drťou a batatové pyré
Fašírky z cvikly so sójovou drťou a batatové pyré
Zdroj: Archív

Zdravie z pary: Objavte skutočnú chuť jedla a upečte si banánovú lahôdku!

Večera

Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou

Ingrediencie na 1 porciu: 80 g celozrnného chleba, 1/2 zeleru, 1 menšia mrkva, soľ, citrónová šťava a petržlenová vňať podľa chuti, 10 g Flora Original

Postup: Najemno nastrúhame zeler a mrkvu, trošku osolíme, pridáme citrónovú šťavu a zmiešame s Florou Original. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s celozrnným chlebom.

Čas: 10 minút

Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
Zdroj: Archív

AJ Beyoncé sa odľahčuje. V rámci diéty speváčka predstavila nový HIT NA CHUDNUTIE

Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou

Ingrediencie na 6 porcií: 150 g Flora Original, 60 g bazalky, 80 g sušených paradajok, ½ lyžičky mletej papriky, soľ a korenie podľa chuti, ražný chlieb (1 porcia = 80 g)

Postup: Paradajky aj bazalku nasekáme čo najviac najemno a v mise všetko zmiešame s Florou a ostatnými ingredienciami. Okoreníme podľa chuti.

Čas: 5 minút

Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
Zdroj: Archív

ZÁZRAČNÝCH 40 dní: TOTO sa stane, keď prestanete jesť mäso, sladkosti, fajčiť a piť alkohol

Túžite byť zdraví a sršať energiou? Do chladničky si nakúpte TÚTO vitamínovú bombu

Spriateľte sa so zelerom! Podporí vám imunitu a zhodíte aj pár kíl