Na lúkach začínajú kvitnúť púpavy. Hoci ich veľa ľudí považuje za burinu, ktorú kynoží z trávnika, v skutočnosti je to liečivá rastlina. Dá sa využiť celá, od koreňa cez listy až po kvety.  Kvetina obsahuje polysacharid inulín, ktorý je vďaka molekulám fruktózy vhodný pre diabetikov. Má tiež probiotické účinky, takže prospieva imunite. A horká chuť signalizuje, že prospieva pečeni.

Vybielená púpava

Koreň púpavy je najlepšie naložiť do alkoholu, alebo nasušiť na čaj. Listy sú výborné do šalátov. Treba používať mladé, lebo staré sú veľmi horké a tuhé. 

Ak ich dáte na tri dni pod vedro, aby na ne nešlo slnko, vybielia sa. Je to podobný princíp, aký sa využíva pri špargli. Ich chuť sa priblíži čakanke.  Z kvetov veľa gazdiniek pripravuje púpavový med. Dá sa z nich však pripraviť aj skvelá mrazená pochúťka.

Púpavový sorbet

Sorbet z púpavy ponúkajú najluxusnejšie hotely, nie je však problém prichystať si ho ani doma. Potrebujete iba rozkvitnuté kvety, cukor, citróny pomaranče.

Ako na to? Nazbierajte dvesto kvetov. Zbierajte ich na čistých miestach, pretože sa nesmú oplachovať. Nechajte ich asi hodinu na papieri na pečenie, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky.  Potom odrežte zelené časti a kvety povarte hodinu v litri vody. Nechajte do druhého dňa lúhovať. Preceďte, kvety dobre vymačkajte. V tekutine rozmiešajte 50 g krupicového cukru. Keď sa celkom rozpustí, pridajte 100 ml citrónovej a 100 ml pomarančovej šťavy a dajte do zmrzlinovača. Ak ho nemáte, dajte zmraziť v ľadových tvorítkach, alebo v krabici. V krabici každú hodinu premiešajte vidličkou. Pred podávaním rozbite v mixéri a v pohári ozdobte jedlým kvietkom.