Figy sú síce sladké, napriek tomu by ste ich mali jesť, ak chcete schudnúť. Zaručene vás totiž pri diéte nebude trápiť vlčí hlad. Rozpustná vláknina, ktorej sú plné, reguluje cukor v krvi a spomalí trávenie, čím sa predĺži pocit sýtosti. Nerozpustná vláknina zase bráni zápche, takže zažívanie bude fungovať ako hodinky. Vďaka tomu sa krásne vyčistí aj pleť. Nie nadarmo sa figovníky tešia v krajinách, kde rastú, takej vážnosti. A keďže sa už stávajú bežnými aj v našich pomeroch, rozhodne stojí za to začať sa o figy zaujímať.
Nebude to "na figu"!
Zelené aj fialové figy sú výborné nielen surové, ale aj pečené, dusené či grilované. Môžete ich používať na ozdobu dezertov od zmrzliny cez bublaninu až po Pavlovovej tortu. Vyskúšajte ich nakrájať na plátky a použiť na linecké kolieska namiesto lekváru. Alebo z nich rovno ten lekvár uvariť. Môžete vyrobiť aj sirup či likér. Výborné sú s jogurtom, kozím syrom, prosciuttom, medom, s trochou čierneho korenia, balzamikom. Môžete nimi vylepšiť zeleninový šalát alebo bagetu, rybu, steak... Jednoducho maškrťte a pritom sa liečte
Jedlé listy
Áno, aj ony sa dajú jesť. Nie sú síce chutné ako plody, no pomáhajú pacientom s cukrovkou. Diabetici, ktorí jedli figové listy na raňajky, potrebovali menej inzulínových injekcií po zvyšok dňa.
Zo sušených listov sa pripravujú odvary, čaje alebo sirup. Regulujú trávenie, pôsobia ako mierne preháňadlo (ovocie má opačný účinok) a sú výborné, ak vás bolí hrdlo.
Ako obklady sú dobré na afty a vriedky a zmierňujú bolesť spôsobenú hemoroidmi. Dva až tri figové listy uvarte v 500 ml vody. Odvar nechajte na miernom ohni asi 15 minút. Preceďte a nechajte vychladnúť. Použite na opláchnutie postihnutej oblasti.
Balzam aj pre oči
Čo všetko dokážu figy ozdraviť:
Udržujú zdravé srdce a cievy.
Zmiernia predmenštruačný syndróm.
Znižujú riziko karcinómu prsníka.
Pre vysoký obsah železa sú vhodné v tehotenstve.
Upokoja bolestivé ďasná.
Sú prevenciou anémie.
Pomáhajú pri osteoporóze, lebo prospievajú kostiam.
Sú prevenciou aterosklerózy, infarktu, mozgovej príhody, Alzheimerovej a Parkinsovovej choroby.
Zlepšujú kvalitu zraku. Už tri figy denne môžu znížiť riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie.