Ak máte v záhrade rebarboru, už neotáľajte s jej zberom. Neskôr by vám mohla ublížiť. Na jar obsahuje rastlina zdravú kyselinu jablčnú, už koncom júna sa však zvyšuje obsah škodlivej kyseliny šťaveľovej, ktorá je problém. Máloktorá rastlina jej obsahuje také veľké množstvo. Čiastočne ho rieši, ak sa rebarbora konzumuje s mliečnymi výrobkami, v júli by ste ju však už zbierať nemali. Tiež ju treba vždy ošúpať a povariť – nie v hliníkovom riade! Konzumovať sa síce dá aj čerstvá šťava z mladej rebarbory, ale veľmi opatrne, nie častejšie než raz – dva razy za týždeň a v malom množstve. Ideálne je používať ju ako pikantný doplnok a primiešať ju k mrkvovej, zelerovej alebo ovocnej šťave. Na sladenie vždy používajte med, nie cukor.

Prečo ju (ne)jesť

Z rebarbory sa nesmú jesť jedovaté listy, len ošúpané stonky. Prospieva kostiam a svalom, priaznivo pôsobí na krvný obeh aj nervovú sústavu, je močopudná, pomáha pri zápche, zbavuje telo škodlivín. Budete mať po nej zdravšiu pleť a vlasy, a keďže na seba viaže tukové látky, pomáha schudnúť. Samozrejme, vtedy ju nemôžete jesť v koláčoch. Koreň z rebarbory dokonca znižuje chuť do jedla, aj tu je však opatrnosť na mieste.

Rebarbory by sa však mali vyvarovať tehotné a dojčiace ženy a ľudia, ktorých trápia žlčové a močové kamene a reumatici. Zistilo sa, že mnohé prípady reumatizmu a reumatickej horúčky súvisia s konzumáciou varenej rebarbory, ktorá v tele zanecháva kryštáliky kyseliny. Postupne sa hromadia, spočiatku nebadane, takže ich škodlivé účinky sa prejavia až po čase. Tiež má na svedomí mnohé ľadvinové problémy detí.

       Vyskúšajte

Rebarborový kompót

1,5 kg rebarbory, 500 g cukru, 1 l vody, 1 ks citrónu, pomarančová kôra, škorica, klinček

Ošúpanú rebarboru nakrájame na kúsky. Zo zvyšných surovín uvaríme nálev na kompót. Zalejeme a sterilizujeme asi 25 minút pri teplote 85 °C.

Rebarborovo-banánový lekvár

80 dkg rebarbory
10 dag brusníc
2 banány
1 balenie želírovacieho cukru 2 : 1
1 dl vody
Ošúpanú a nakrájanú rebarboru podusíme s vodou. Keď trochu vychladne, pridáme cukor, nakrájané banány a miešame. Privedieme k varu a varíme 4 minúty. Pridáme brusnice, dáme do pohárov, uzavrieme a necháme prevarené 10 minút postáť, aby dobre držal uzáver.     

                                                                                                                                                                                                                       Rebarborové parfait

  1 plátok červenej želatíny, 3 žĺtky, 25 ml bieleho vína, 50 ml sirupu z bazy (môžeme použiť aj iný), 200 ml šľahačky, 100 g rebarborového džemu

Želatínu namočíme do studenej vody.

Žĺtky s bielym vínom a so sirupom nalejeme do hrnca a ponoríme do vodného kúpeľa, šľaháme dokrémova. Želatínu vyžmýkame a necháme roztopiť v teplej mase, miešame vo vodnom kúpeli do vychladnutia. Pridáme vyšľahanú šľahačku a džem. Naplníme formičky a necháme stuhnúť v chladničke alebo v mrazničke, podľa toho, či chceme krém, alebo zmrzlinu.

Malinovka

250 g olúpanej rebarbory nakrájame na kúsky, pridáme 4 plátky čerstvého zázvoru plus šťavu zo 4 pomarančov, privedieme do varu, odstavíme a necháme 3 hodiny lúhovať. Precedíme a podávame chladené.

Koreň na vlasy

Zo sušených mletých koreňov sa vyrába prášková biofarba, ktorá sa napríklad v Tibete používa na farbenie látok nažlto a naoranžovo. Je vhodný aj na vlasy, ktorým dodá zlatistý odtieň, a kryje šediny.