Nepríjemné a obťažujúce hnačky nemusia mať iba infekčné príčiny. Tie neinfekčné súvisia často s náhlou zmenou jedálneho lístka, keď si doprajeme nové chute či nezvyčajné kombinácie. Na toaletu nás však môže posadiť stres a je jedno, či pozitívny alebo negatívny – skúška, pohovor alebo aj cestovná horúčka. Tie však rýchlo po opadnutí stresu pominú, horšia je búrka v črevách vyvolaná baktériami alebo vírusmi. O chvíľu si začneme užívať dovolenky v zahraničí, kto sa vydá do Egypta, musí jednoducho počítať s tzv. faraónovou pomstou. Viac ako polovicu hnačiek cestovateľov má na svedomí baktéria Escherichia coli. Produkuje toxín, ktorý jednoducho vyvedie z rovnováhy črevnú mikroflóru a bunky.

Deväť miliónov ročne

Ani doma nie sme v bezpečí. Podľa Úradu verejného zdravotníctva v roku 2018 najčastejšie trápila tráviaci trakt Európanov kampylobakterióza. Na rozdiel od salmonelózy jej výskyt raketovo stúpa.

Podľa údajov Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je hlásených v EÚ asi 200 000 prípadov kampylobakteriózy ročne, ale skutočný počet chorých je oveľa väčší. Odhaduje sa, že ročne sa nakazí vyše 9 miliónov ľudí. Úctyhodné množstvo.

Neumývajte kurčatá

Ochorenie spôsobujú baktérie z rodu kampylobakter – hlavne Campylobacter jejuni a Campylobakter coli, ktoré sa vyskytujú hlavne v tráviacom trakte domácich aj voľne žijúcich zvierat. Okrem hnačky, ktorá môže byť až s prímesou krvi, potrápi aj horúčka a silné bolesti brucha.

  • Do nášho tela sa kampylobaktery najčastejšie dostanú pre nesprávnu manipuláciu s chladenými kurčatami, ktoré navyše ešte aj nedostatočne tepelne spracujeme.
  • Niektorí odborníci napríklad odporúčajú neumývať kurčatá pod silným prúdom tečúcej vody. Drobné kvapôčky vody s baktériami sa totiž prirodzene rozprsknú do okolia a môžu kontaminovať okolie.
  • Samozrejmosťou by malo byť aj oddeľovanie pomôcok na prípravu mäsa či vajec od tých, ktorými jeme.
  • Umývanie rúk pred aj po príprave jedál je veľmi dôležité. Častou chybou gazdiniek je to, že počas prípravy mäsa chytajú koreničky alebo rôzne obaly od korenín a neočistia ich. Stačí potom siahnuť po soľničke pri príprave obyčajného chleba s maslom a baktérie majú bránu otvorenú do našich čriev alebo čriev niečej z rodiny.
Anketa
Zvyknete umývať kurčatá pod tečúcou vodou?
  • 97%
  • 3%

Pozor na tekutiny

Pri hnačke treba nasadiť šetriacu diétu a dbať na prísun tekutín. Pri ťažkých stavoch hrozí totiž dehydratácia s minerálnym rozvratom organizmu. Ak nemáte možnosť kúpiť si v lekárni špeciálne rehydratačné prípravky, viete si pomôcť aj sami – do pol litra prevarenej vody vmiešajte 4 lyžice cukru a 1 lyžičku soli.

„Lekára určite navštívte, pokiaľ hnačka trvá dlhšie než tri až päť dní, objavia sa horúčky, opakované zvracanie, výrazné bolesti brucha, v stolici je prímes krvi, máte bolestivé nutkanie na stolicu alebo nie ste schopný dodať a udržať dostatok tekutín,“ radí MUDr. Adriana Šimková, PhD.

V niektorých prípadoch zvlášť pri zápale čreva kampylobakterom fetus je totiž potrebná liečba antibiotikami. Pri oslabenej imunite môže dokonca kampylobakter fetus spôsobiť aj artritídu, zápal mozgových blán, zápal srdca, žíl či potrat.