Lieky sú dnes drahé, mnohé dokonca nedosta,ť a tak sa ľudia liečia častejšie bylinkami. Napríklad šalviou.
Má antiseptické účinky, preto je dobrá na boľavé hrdlo, al aj na kožné problémy. Najčastejšie si z nej varíme čaj tak, že listy zalejeme a necháme vylúhovať. Takáto príprava je však nebezpečná!
Takto ju nikdy nepite!
Ak šalviu lekársku len zalejete horúcou vodou a pijete ako čaj, riskujete vážne poškodenie pečene.
Obsahuje totiž jedovatý neurotoxín tujón, ktorý dráždi črevá a žalúdok a poškodzuje pečeň a ľadviny. U tehotných žien môže vyvolať potrat. A keďže ide o nervový jed, objavujú sa poruchy pamäte, orientácie, dokonca záchvaty epilepsie.
Aby sme si neublížili, nestačí listy len zaliať vriacou vodou. Šalviu na čaj vždy musíte tri minúty povariť, čím jed eliminujete.
No aj tak sa neodporúča konzumovať šalviový čaj dlhodobo, maximálne 10 dní. Určite ho nezvyknite popíjať pravidelne. Siahnite po materinej dúške, alebo mäte a šalviu si naozaj nechajte len na obdobie chrípok a angín. Vtedy pomôže, ak si je teda uvaríte správne!
Výluhy a zápary z listov šalvie však používajte len na obklady a na kloktanie, kedy tekutinu vypľujete.