So zaujímavým zistením prišiel server News.com.au, podľa výskumu organizácie CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) vraj môžete bezpečne konzumovať niektoré potraviny, z ktorých na vás pozerá pleseň. Prekvapivé, však? Existuje totiž niekoľko druhov plesní. Tie zlé, ktoré uvoľňujú mykotoxíny do potraviny, môžu ublížiť a pôsobiť karcinogénne. Náchylné potraviny na nebezpečné plesne sú tie, ktoré majú vyšší obsah vlhkosti. Preto radšej hnilú mäkkú zeleninu, ovocie, omáčky, mäkké syry a pečivo vyhoďte.

Hnilá mrkva neublíži

Podľa CSIRO ale napríklad z hnilej mrkvy riziko nehrozí. Musíte, samozrejme, napadnutú časť vyrezať asi dva centimetre do hĺbky, zvyšok je bezpečný. Neškodné sú aj tvrdé syry, salámy a tvrdá zelenina. Tieto potraviny majú hustú štruktúru a prítomnosť toxínov je v nich menej pravdepodobná.

Plesňové pravidlá

1. Skontrolujte si, či je vaša chladnička správne studená. Optimálna teplota je päť stupňov.

2. Ak vidíte v obchode potraviny, ktorých obal je nafúknutý, radšej im odolajte. Je to signál, že sú v ňom prítomné baktérií.

3. V chladničke majte dostatok voľného priestoru. Studený vzduch v nej musí prúdiť.