Kto chce schudnúť, mal by sa vyhýbať tučným smotanovým a plesňovým syrom. Neznamená to však, že má jesť odtučnené náhrady mdlej chuti. Naopak, môže si dopriať jeden z najlepších syrov – voňavý a ostrý parmezán. Okrem toho, že nemá veľa kalórií, má množstvo priaznivých účinkov pre naše zdravie. No hlavne, dá sa pripraviť na veľa spôsobov. Buď ho môžete jesť priamo, alebo si z neho spraviť pesto, čipsy a gurmáni dokonca zmrzlinu.
Zásobte sa najlepším
Jedine pravý taliansky parmezán z konkrétnych oblastí má právo niesť meno Parmigiano-Reggiano. V Európskej únii je od roku 1996 chránený značkou pôvodu. Ostatné parmezány tento svetoznámy syr, ktorý musí zrieť minimálne dva roky, len napodobujú. Preto keď sa v lete vyberiete do Talianska, nakúpte si ho do zásoby. Ideálne z miestnych syrárstiev. Pokojne aj celé koleso, ktoré vám naporciujú a zatavia do fólie. Tento kráľ syrov má totiž výhodu, že sa dá mraziť bez toho, aby utrpela jeho kvalita. Môžete ho mať v mrazničke stále poruke a po vytiahnutí okamžite konzumovať alebo z neho variť.
Chutná diétka
Výrazná chuť parmezánu vám pomôže preplávať mdlými vodami diét. Každé jedlo totiž ochutí a spraví zaujímavejším. Namiesto masla si spravte pesto z hrste parmezánu, obľúbených byliniek (bazalka, medvedí cesnak, petržlen...) a z trošky píniových či iných orechov a dajte si ho na celozrnnú hrianku s množstvom zeleniny. Máte výborné raňajky aj večeru. Pesto, prípadne len strúhaný parmezán sú dobré na celozrnné i cuketové cestoviny, ryby varené v pare, grilované mäso alebo plátky baklažánu upraženého nasucho.
Môžete ho pridať do vývaru či akejkoľvek zeleninovej polievky namiesto rezancov a zápražky. Ak si neviete odoprieť čipsy, aj tu sa dá použiť. Nastrúhajte ho, dajte malé kôpky na papier na pečenie a nechajte v rúre roztaviť dochrumkava. Rovnako dobre vám poslúži panvica.
Výborný je vo všetkých vaječných jedlách. Od vajíčok namäkko po omeletu. Dokonca ho môžete pridať do snehu z bielkov a spraviť si slané pusinky. Jednoducho, fantázii sa v parmezánovej diéte medze nekladú.
Kvalitný vyzretý parmezán od kráv pasúcich sa na šťavnatej lúke má veľa pozitívnych účinkov aj pre zdravie. Takže prečo by ste ho mali jesť?
- Má najviac bielkovín zo všetkých syrov, dokonca tromfne aj mäso. Je to vďaka procesu starnutia a nedostatku vlhkosti, takže sú v ňom naozaj koncentrované. Naopak, laktózy má len minimálne.
- Na rozdiel od iných syrov je ľahko stráviteľný a môžu ho aj ľudia, ktorí majú problém s proteínom kazeín. Parmezán ho síce obsahuje, ale práve vďaka procesu starnutia dochádza k fermentácii a jeho štiepeniu. Preto je dobré jesť starší syr.
- Obsahuje množstvo cenných minerálov plus výrazné množstvo omega-3 mastných kyselín. Vďaka tomu je dobrý bojovník proti zápalom v tele a znižuje krvný tlak, potláča kalcifikáciu tepien a prospieva svalom, kostiam a znižuje riziko osteoartrózy.
PARMEZÁNOVÁ ZMRZLINA
Potrebujete: 100 g parmezánu, 200 ml smotany na šľahanie, 1 žĺtok, hrubá morská soľ
Šľahačku zahrejte, pridajte jemne strúhaný parmezán. Keď sa rozpustí a masa trochu schladne, pridajte žĺtok. Nechajte celkom vychladnúť a potom prelejte do zmrzlinovača. Podávajte na plátku prosciutta so zopár zrniečkami hrubej soli.