Huby privedú do nemocníc každý rok okolo 110 ľudí a niektorí z nej už, žiaľ, nikdy nevyjdú po vlastných. Bývajú to veľké a zbytočné tragédie spôsobené neznalosťou alebo nedbalosťou. Huby obsahujú vitamíny a minerály prospešné zdraviu, ktoré vedia využívať hlavne východné národy, treba však poznať, čo si dávate na tanier.

V súkromnej nemocnici vo Zvolene napríklad ročne, hlavne počas leta, hospitalizujú množstvo otrávených pacientov. Toto leto je vďaka korone v tomto smere pokojnejšie. „Tento rok sme otrávených ľudí, našťastie, nezaznamenali veľa, čo bolo spôsobené epidemiologickou situáciou, inokedy ich bývajú desiatky,“ hovorí primár interného oddelenia MUDr. Ján Haško.

Prvá pomoc

Čo robiť? Ak začnete pociťovať bolesti brucha, bude vám na vracanie alebo začnete vracať, dostanete hnačku, kŕče, budete malátni alebo sa budete väčšmi potiť, je načase rýchlo vyhľadať lekára. Ak ste jedli huby, treba vedieť, že v niektorých prípadoch môže nastať reakcia aj po dvanástich, dokonca aj po 24 hodinách! Pite vodu, a ak máte, zjedzte viacero tabliet aktívneho uhlia.

Prvou pomocou môže byť vracanie, je však dôležité vracať do nádoby tak, aby ste obsah žalúdka dokázali pozbierať a dopraviť do nemocnice. Pre lekára je veľkou pomocou všetok „materiál“, z ktorého identifikuje, o čo ide – takže prípadne aj stolica. Hanba nie je namieste. Ak máte v kuchynskom koši ešte trebárs odrezky húb, aj tie pomôžu, rovnako ako zvyšky z hrnca.

Nebezpečná muchotrávka

Lekár pripomína, že akékoľvek tráviace ťažkosti po konzumácii nielen pozbieraných, ale aj kúpených húb, by sa nemali podceňovať, pretože ide o najnebezpečnejšie druhy otráv. ,,Príznaky otravy bývajú rôzne, závisia od požitej huby. V prípade nedostatočne tepelne spracovanej  huby môže ísť o jednoduché žalúdočné ťažkosti. Ďalej to môže byť vracanie a ťažká dehydratácia po konzumácii hríbu s názvom ,,satan“. Muchotrávka zelená je najnebezpečnejšia, pretože spôsobuje smrteľnú otravu,“ vysvetľuje primár.

„Spomínam si na dve závažné otravy muchotrávkou zelenou. Prvý pacient použil túto jedovatú hubu ako spôsob samovraždy. Zachrániť sme ho, žiaľ, už nedokázali. V druhom prípade išlo o pacienta, ktorý ju skonzumoval náhodou. Zlyhala mu pečeň, bol v bezvedomí, ale naša liečba zabrala a jeho stav sa zlepšil a nakoniec bol prepustený domov,“ hovorí MUDr. Haško.

Treba ich poznať

Lekári apelujú na ľudí, aby boli pri zbieraní a konzumovaní húb opatrní a jedli iba huby, ktoré dobre poznajú. Tiež ich treba správne tepelne, teda dostatočne dlho, upravovať. Huby nepatria do igelitu či mikroténového vrecúška. Otráviť sa totiž dá aj starými či nahnitými hubami, napadnutými parazitmi či plesňou alebo znečistenými výlučkami zvierat.

Treba vedieť

Muchotrávku zelenú si ľudia mýlia s bedľou , plávkami či so šampiňónmi. Obsahuje 2 toxíny, ktoré poškodzujú pečeňové bunky. Prvé kŕče či malátnosť môžu prísť o 6, ale aj o 20 hodín po požití, neskôr ožltnete. Jedovatá je aj muchotrávka končistá, muchotrávka biela, tigrovaná a kráľovská.

Muchotrávka tigrovaná spôsobuje bolesť hlavy už do pol hodiny, môže sa dokonca objaviť zúrivosť.

Pavučinovec plyšový je huba, ktorej toxíny sa prejavia vo vašom tele o dva, dokonca až o 17 dní! Poškodzuje obličky.

Mýty o hubách

- slimáky a červíky obhrýzajú len jedlé huby

- všetky rúrkovité huby sú jedlé

- striebro pri styku s nejedlou hubou sčernie.