Španielski dietológovia totiž objavili, že k dobrej nálade údajne stačí, ak zjete denne aspoň 3 dávky potravín, ktoré obsahujú vitamín C, magnézium, triptofan alebo sú dochutené šafranom. Céčko totiž brzdí pocity smútku, šafran funguje ako antidepresívum a liek proti úzkosti. Magnézium krotí chuť na sladké a uvoľňuje napätie a triptofan sa spolupodieľa na tvorbe sérotonínu – hormónu dobrej nálady. Takže, ak sa chcete vyhnúť slzám a zlej nálade, jedzte jablká, banány, citrusy, hlávkový šalát, rukolu, papriku, paradajky, avokádo, banány, cereálie, sušené ovocie a šafranové dobroty.

Trasú sa vám svaly?

Ak sa to deje pri fyzickej námahe alebo po náročnom cviku, neľakajte sa. Je to normálne. Vaše telo spálilo pri záťaži glukózu, navyše ho zaplavil adrenalín a kortizol, hormóny, ktoré majú okrem pozitívneho účinku aj jeden negatívny – cukor zrazia dole ešte viac.

Ak chcete triaške predísť, pripravte sa na tréning s predstihom. Asi hodinu pred plánovanou záťažou zjedzte banán, alebo müsli s hrozienkami či ovsenú kašu s medom. Jednoducho čokoľvek, čo obsahuje potrebnú dávku sacharidov.

Papája ochráni črevá

Milujete mäso a rada sem-tam zhrešíte aj domácou tlačenkou či vyúdenou klobáskou? Ak si chcete byť istá, že to vaša hmotnosť a zažívanie prežijú aspoň v akej-takej pohode, jedzte každý druhý deň papáju. Toto chutné ovocie totiž obsahuje nielen vitamín A, B1, B2, B3, B6 a C a veľké množstvo vápnika, ale hlavne enzým papaín. Ten expresne štiepi bielkoviny, čistí steny čriev a zároveň upokojí podráždenú žalúdočnú sliznicu. A báječné je, že 100 gramov papáje má iba 43 kcal!