Exotický zázvor sa síce u nás celkom udomácnil, najviac sa však používa do čaju a pri varení. Skúste si z neho však pripraviť olej, ktorý má všestranné využitie. Jeho výroba je pritom veľmi jednoduchá. Stačí nastrúhať asi 6 cm zázvoru, zaliať panenským olivovým olejom a na miernom plameni priviesť do varu. Pri nízkej teplote povarte dve hodiny, nechajte vychladnúť, sceďte. V chlade vydrží šesť mesiacov.

Stačí lyžička

Po zázvorovom oleji môžete siahnuť pri celej škále problémov. Počnúc respiračnými, pretože uvoľňuje hlieny, ničí vírusy a baktérie. Pomáha však aj vtedy, keď vás trápi trávenie, žalúdočné kŕče, plynatosť, vysoký cholesterol či problémy so srdcom. Stačí si dať jednu lyžičku denne napríklad na šalát alebo do varených jedál.

Olej však môžete použiť aj na masáž. Je účinné a silné analgetikum, ktoré zmierňuje bolesť a zápal kĺbov. Treba ho zahriať a natierať ním opuchnuté kolená a boľavé svaly.

Proti migréne

Ak máte migrénu, premasírujte si zázvorovým olejom spánky alebo vypite pohár vody s lyžičkou oleja. Ak potrebujete ranný životobudič, dajte si pár kvapiek oleja do čaju.

Zázvor však nepatrí len do čaju. Zmiešajte lyžičku medu s kvapkou zázvorového oleja, zalejte kávou a napeneným mliekom. Ozdobte šľahačkou poprášenou zázvorovým práškom. Ku káve si môžete dať aj zázvorový koláčik.

Vlasové SOS

Olej využijete aj v kúpeľni. Dva razy za týždeň ho naneste na noc ku korienkom a ráno umyte. Vlasy budú lesklé, vyživené, zosilnejú, prestanú vypadávať a dokonca sa spomalí šedivenie.

Cukríky proti kašľu

Okrem oleja si môžete zo zázvoru vyrobiť aj cukríky. Receptov je veľa, my sme vybrali tento.

Potrebujeme: pol šálky vody, 1 šálku trstinového alebo kryštálového cukru, 1 lyžicu medu, 1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy, pol lyžičky mletého zázvoru, štvrť lyžičky mletého klinčeka a práškový cukor na posypanie

Postup

Zmiešame všetky suroviny v hrnci okrem práškového cukru. Varíme pri nižšej teplote na miernom ohni 15 až 20 minút. Necháme mierne vychladnúť. Na plech si dáme papier na pečenie a zmes pomocou lyžičky nakvapkáme, aby vznikli malé kolieska. Posypeme ich práškovým cukrom. Skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste.