Medovka už v záhradách vyrašila. Alebo si ju môžete kúpiť v kvetináči, rovnako ako voňavú bazalku. Pohrajte sa s nimi a pripravte si niečo viac, než bylinkový čaj či posýpku na pizzu. 

Voňavý ocot

Medovka krásne vonia po citróne. Môžete to využiť v zálievke na šalát, ktorému dodá nový rozmer. Dôležité je zadovážiť si kvalitný jablčný ocot. Na liter budete potrebovať asi 300 g medovkových lístkov nasekaných na väčšie kúsky. Dajte ich do veľkého skleneného pohára, zalejte octom, prikryte plátienkom, aby sa dnu nedostali mušky a nechajte dva až tri týždne lúhovať. Potom sceďte. Budete mať pripravenú delikatesu presne v čase, keď prepukne sezóna čerstvej zeleniny a zdravých šalátov.

Skvapalnená bazalka

A šalát ešte vylepšíte voňavým olejom. Ten s bazalkou nechýba v žiadnej talianskej domácnosti. Opäť, základom je kvalitný olivový olej. Na 400 ml vám postačia 2 hrste lístkov aj so stonkou. Blanžíruje ich asi   15 sekúnd v  pare, alebo vo vriacej vode,  zchlaďte, zlejte a vysušené rozmixujte s olejom. Nechajte deň odstáť a preceďte cez husté sitko.