V našich končinách sa zo žaluďov najviac varilo cez a po vojne, teda v čase hladomoru. Piekol sa z nich chlieb a varila káva. Vtedy to bola z núdze cnosť a ľuďom trpiacim na podvýživu až tak neprospievali, ale len preto, že nemali iné vitamíny, minerály, bielkoviny. Dnes je však situácia iná. Pri epidémii obezity, tráviacich ťažkostí, nárastu alergie na lepok  by sa, naopak, mali vrátiť do kuchyne.

Zabudnutá potravina

Žalude mali radi už starí Slovania a zo žaluďovej múky sa po stáročia piekol chlieb. Vytlačilo ju až obilie, ktorého pestovanie a zber sú oveľa efektívnejšie, než hľadať malé tvrdé plody pod dubom. Preto sa ľudia postupne začali k žaluďom uchyľovať iba v časoch núdze.

Teraz si však plody dubu všimli liečitelia. Pomáhajú totiž pri hnačke, žalúdočných problémoch, pôsobia protizápalovo a neobsahujú lepok. Žaluďová múka má pritom lepšie výživové hodnoty než biela. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík a vlákninu a je významným zdrojom vitamínu B.  

Na kvasnice zabudnite

Žaluďová múka sa hodí predovšetkým na placky. Naopak, nie je vhodná do kysnutého cesta, lebo pre kvasnice je veľmi ťažká. Môžete ju však používať na zahusťovanie a namiesto vlákniny, napríklad do fašírok alebo do zemiakovej baby. Veľmi dobrá je v perníkovom ceste či v brownies, pretože má orieškovú príchuť. Môžete ju kúpiť v obchodoch s biopotravinami, ale aj pripraviť sami doma.

Vyskúšajte

Žaluďová múka
Žalude sparte, olúpte a poriadne umyte v štyroch až šiestich várkach vrelej vody. Vždy ich nechajte máčať asi pol hodiny. Opakujte, kým voda prestane byť hnedá, je to signál, že sa vyplavil horký tanín. Potom žalude usušte a na panvici opatrne upražte dohneda. Nakoniec ich pomeľte v mlynčeku na kávu. Zo zmesi môžeme piecť alebo si z nej variť bezkofeínovú kávu.

Žaluďové placky
Potrebujete: 2 PL žaluďovej múky, 1 vajce, soľ, štipku jedlej sódy, vodu, tuk na praženie
Zo všetkých ingrediencií vypracujete riedke lievancové cesto a pečte placky na rozpálenej panvici.