„Nie som žiadny hypochonder, ale bola som stopercentne presvedčená, že mám rakovinu žalúdka. Nemohla som prakticky nič jesť, pretože vždy keď som niečo do žalúdka poslala, začalo sa peklo,“ hovorí Beáta (54). Absolvovala množstvo vyšetrení, až jej jedného dňa lekárka povedala čudnú vetu: „Máte suchý žalúdok, pomohol by vám pohár vína.“ Po chvíli dodala: „A, samozrejme, lieky...“ Naozaj pomohli. Beáta je dnes ako vymenená.

Nedostatok kyseliny

Počuli ste niekedy o suchom žalúdku? „Áno, diagnóza suchý žalúdok existuje, je to však ľudový názov pre stav, keď má človek nedostatok kyseliny chlorovodíkovej. Je dôležitou súčasťou žalúdočnej šťavy, nevyhnutne potrebnej na to, aby sme strávili potravu, ktorú príjmeme,“ hovorí MUDr. Miloš Bubán.

Na to, aby sa lekár dopracoval k diagnóze suchého žalúdka, musíte podstúpiť vyšetrenie gastrofibroskopom. „Zhltnete“ ohybnú hadičku s kamerou na konci, vďaka ktorej odborník uvidí, ako to vo vašom tráviacom trakte vyzerá. Odoberie zároveň malú vzorku tkaniva a histologické vyšetrenie ukáže, či ide o diagnózu, ktorú treba rozhodne riešiť. „Nedostatok kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku býva pri málo známej atrofickej gastritíde. Je nebezpečná v tom, že sa z nej po čase môže vyvinúť rakovina žalúdka,“ varuje lekár. Atrofická gastritída je vlastne zápalový proces v bunkách žalúdka, ktoré nedokážu produkovať potrebné množstvo kyseliny chlorovodíkovej. „Tento typ gastritídy je charakterizovaný rozvojom atrofických zmien v sliznici žalúdka a sekrečnej nedostatočnosti, ako aj poklesom počtu žliaz,“ hovorí odborník.

Takto vyzerá zdravý žalúdok.
Takto vyzerá zdravý žalúdok.
Zdroj: Profimedia.sk, Archív

Čo s tým?

Jednoznačnú príčinu atrofickej gastritídy nepoznáme, „Nedá sa povedať, že by vznikala z niektorých druhov jedál alebo pri užívaní niektorých liekov,“ hovorí Miloš Bubán. Preto jej nevieme ani predchádzať, ale našťastie sa s ňou dá niečo robiť.

  • Atrofická gastritída býva často spojená aj s nedostatkom dôležitého vitamínu B12 a vzniká  málokrvnosť. Riešenie je pomerne jednoduché – dostanete injekcie s vitamínom do sedacieho svalu.   „Postupom času sa dôsledkom porušenia živín a vitamínov v žalúdku a črevách môže vyskytnúť suchosť a bledosť kože. Je spôsobená anémiou, ktorá sa vyvinula. Vzhľadom na nedostatok vitamínu A sa môže zhoršiť videnie a nedostatok kyseliny askorbovej môže spôsobiť zvýšené krvácanie ďasien, ktoré ďalej zhoršuje anémiu,“ vymenúva Miloš Bubán signály, ktoré tiež môžu napovedať, že nie je niečo v poriadku so žalúdkom.
  • Na vyrovnanie deficitu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku existujú lieky, takzvané acidá, ktoré žalúdok „okyslia“. Užívajú sa polhodinu pred jedlom. Sú dostupné na voľný predaj v lekárni alebo vám vypíše špeciálny recept aj lekár.

Aj prírodná pomoc

Pri suchom žalúdku môžu byť dobrými pomocníkmi aj prírodné látky.

- káva, niektoré bylinné likéry, napríklad horec, citrónová šťava, pomarančový džús, octová voda či pohár vína.

Reťazová reakcia

Kyselina chlorovodíková (HCL) je potrebná na to, aby sa aktivoval enzým pepsín, ktorý štartuje trávenie – pepsín nepracuje, a tak cítite ťažobu, grgá sa vám a potrava sa môže vracať do pažeráka – rozladený črevný nervový systém upozorní mozog, že sa máte zle – už len pohľad na jedlo vo vás vzbudzuje negatívne pocity – obmedzujete jedlo – strácate energiu – strácate minerály a živiny – chýbajúce železo spôsobuje málokrvnosť – chýbajúci vápnik spúšťa osteoporózu – pridáva sa tŕpnutie končatín.

Opačný problém

Väčšina ľudí má skôr problém s prebytkom žalúdočných štiav a tak hasí pálenie záhy. „Žalúdkovo-pažerákový reflux (GERD) je veľmi častá diagnóza, je to jedna z najčastejších príčin gastrofibroskopického vyšetrenia. Pacienti berú lieky na zníženie tvorby kyseliny chlorovodíkovej,“ hovorí MUDr. Miloš Bubán. Aj v tomto prípade varuje pred dlhodobou domácou samoliečbou napríklad sódou bikarbónou. Neliečením refluxu sa môžete dopracovať k rakovine pažeráka alebo vredom žalúdka.

Prekyslenie? Nezmysel!

Aby sme vniesli jasno do lingvistického chaosu s kyselinami. Slovné spojenie „prekyslenie organizmu“ stále s obľubou používajú niektorí samozvaní odborníci na výživu a liečiteľstvo a  hovoria o ňom ako o zdroji rôznych ochorení, ktoré následne liečia. „Z môjho pohľadu ide o hlúposť. Ľudské telo, naša krv a tkanivá majú pH 7,4. Keď výrazne klesne alebo výrazne stúpne, dochádza k rozvratu vnútorného prostredia, čo človeka výrazne ohrozuje na živote!“ hovorí gastroenterológ Bubán. Žiaden človek, ktorý je v tomto zmysle „prekyslený“, nemôže jednoducho chodiť po svete a sťažovať sa na svoje prekyslenie. „Keď zjete veľa kyslej potraviny, či už kapusty, alebo kyslých gumených medvedíkov, môžete mať pocit kyslého v ústach alebo vám pôjde kyselina do krku. Rozhodne vám to neprekyslí organizmus,“ uzatvára.