Pripravte sa na najbližší spln a nakúpte si poriadnu zásobu špikových kostí. Z nich je hovädzia polievka nielen najchutnejšia, ale aj najzdravšia. Želatína, ktorá vznikne, je to najlepšie „mazadlo“ pre kĺby.

Pomalé varenie, dlhá výdrž

Špikové kosti bez soli zalejte v čo najväčšom hrnci vodou a dajte na sporák. Polievku varte na malom plameni po celú noc, najmenej 12 hodín. Ku koncu pridajte trochu octu, potom preceďte. Tekutiny prelejte do pohárov na zaváranie, uzavrite a obráťte hore dnom. Keď vychladne, skladujte v chladničke, kde vydrží týždne až mesiace. Každý deň zjedzte aspoň misku – za studena ako želatínu alebo roztopenú na polievku. Kosti nevyhoďte. Dajte ich zmraziť a uvarte ich zase pri najbližšom splne. Môžete zopakovať aj trikrát, prípadne vždy priložiť čerstvú kosť.

Podľa liečiteľov silný vývar znásobí svoje účinky, ak ho varíme za mesačného splnu.
Zdroj: Shutterstock