Mnohí ľudia, ktorí sú na diéte, hľadajú rôzne alternatívy krajca chleba, ktorý by však nebol z nafúknutých burizónov, nechutil by ako piliny, no ani nebol vlhký z mrkvy či karfiolu. Chceli by ho mäkký, nadýchaný, nedrobivý, aby však neobsahoval múku, sacharidy ani lepok. Zdá sa to nemožné, a predsa také čosi existuje.

Oblačný chlieb

Po anglicky sa mu hovorí cloud bread, teda oblačný či obláčikový chlieb. Bez problémov to však môžu byť aj obláčikové žemle, na ktoré si môžete dať maslo, nátierku, a keď si do nich vložíte mleté mäso a zeleninu, máte prvotriedny hamburger, ktorý obstojí aj v najprísnejšej bezsacharidovej diéte. Z cesta sa však dá spraviť aj pizza či placka, ktorú naplníte na spôsob tortily. Jednoducho, záleží len na vašej chuti a kuchárskej kreativite.

Žemličky bez múky

Podľa základného receptu potrebujete na cloud bread hlavne vajcia, cottage cheese, soľ a vínny kameň. Ten nemá doma každý, no dá sa nahradiť obyčajným práškom do pečiva. Namiesto chottage sa zase dá použiť jogurt, mascarpone, parmezán... Niekto ho dokonca robí iba z vajec, ale vtedy nie je až taký dobrý, lebo silno preráža vaječná chuť. Dochutiť cesto môžete bylinkovou soľou či sušeným cesnakom, povrch žemlí posypať sezamom a bylinkami.

Obláčikové žemle

Potrebujete: 2 vajcia, 150 g cottage syra, štvrť lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva (ideálne čistého vínneho kameňa, ale bude fungovať i obyčajný kypriaci prášok), trochu bylinkovej soli

Postup: Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkam pridajte vínny kameň alebo prášok do pečiva a vyšľahajte tuhý sneh. K žĺtkom pridajte cottage zbavený tekutiny a rozmixujte na hladko. Do syrovej zmesi opatrne na dva razy zapracujte sneh, aby nevyfučal. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladajte žemličky, môžete na to použiť malú naberačku a plechom párkrát buchnúť o dosku, aby bol povrch cesta rovnomernejší. Pečte asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatohneda. Po vybratí z rúry žemle trochu spľasnú, ale na nadýchanosti im to neuberie.

Ďalšia oblačná delikatesa, vajcia na syrovom obláčiku. Podávať ich môžete na žemli bez múky.
Ďalšia oblačná delikatesa, vajcia na syrovom obláčiku. Podávať ich môžete na žemli bez múky.
Zdroj: instagram

Vajce na obláčiku
K obláčikovému chlebu si môžete spraviť aj túto pochúťku, Orsiniho vajcie. Oddeľte žĺtok od bielka a vyšľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Lyžicou vytvarujte na plechu s papierom na pečenie, ktorý ste potreli maslom, hniezda s jamkou, do ktorých vložíte lyžicou žĺtok. Dajte zapiecť.

Toto je originálny recept. Do snehu však môžete pridať ešte nastrúhaný parmezán. Pridávajte ho opatrne až do poriadne tuhého snehu, aby „nespadol“. Dobré je hniezda najprv 2-3 minúty predpiecť, až potom vložiť žĺtky a ešte piecť, kým nestuhnú podľa vašej chuti. Potom hniezda premiestnite na tanier, prípadne na oblačný chlieb.