Určite aj vy, najmä teraz v lete, používate na ochucovanie balzamikový ocot. Hodí sa nielen na šaláty, ale je výborný aj so syrmi, s morskými plodmi, rizotom a do niektorých dezertov. Možno vám prekáža jeho tmavá farba, ktorá všetko nepekne zafarbí. Čo tak vymeniť ho za lesklé perly, ktoré, naopak, každé jedlo ozdobia?
Ocot zakliaty v perle
Tento spôsob ochucovania a dekorovania bežne používajú šéfkuchári vychytených reštaurácií. Na prvý pohľad to vyzerá, akoby jedlo ozdobili kaviárom či zaváranými čučoriedkami. Malé guľôčky jemnej konzistencie sú však vyrobené z najlepšieho balzamikového octu, často z Modeny, a na tanieri naozaj žiaria ako perličky. Ibaže si na nich nevylámete zuby, ale po zahryznutí príjemne puknú a v ústach pocítite delikátnu príchuť typického balzamika.
Vyrobte si ich
Perly z balzamika zoženiete cez internet alebo v obchodoch s delikatesami. Ak sa však v kuchyni radi zabávate, môžete si ich vyrobiť. Nie je to veľká veda. Potrebujete len lacnejší jedlý olej, kvalitný balzamikový ocot, agar a väčšiu injekčnú striekačku.
Pohár s olejom nechajte asi tri hodiny v mrazáku, aby bol naozaj ľadový.
Potom zmiešajte 100 gramov balzamikového octu a 3 gramy agarového prášku. Za stáleho miešania zmes priveďte do varu a hneď odstavte. Nechajte mierne vychladnúť, ale nie celkom, lebo ocot sa v hrnci zmení na želatínu.
Olej z mrazničky prelejte do vysokého pohára či misky. Do striekačky natiahnite agarovo-octovú zmes a po kvapkách striekajte do studeného oleja. Ku dnu budú klesať tmavé perličky. Nakoniec ich sceďte, prepláchnite vodou a môžete zdobiť podľa fantázie.