Zelená guľatá fazuľka je považovaná za jednu z najcennejších potravín. Keďže obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, jesť by ju mali hlavne tehotné ženy. A ich rady sa vďaka tomu, že po večeroch sedíme doma, počas pandémie poriadne rozrástli!

Lieči a nenadúva

Mungo je prevenciou predčasného pôrodu aj potratu a pomôže zdravému vývoju dieťaťa v brušku. Uľaví ženám, ktoré trápi predmenštruačný syndróm, alebo ľuďom, ktorí pociťujú napätie. Okrem toho chráni srdce a cievy, ktoré udržuje čisté, je teda prevenciou infarktu aj mŕtvice. Antibakteriálne vlastnosti fazule pomáhajú zvýšiť imunitu a bojovať proti škodlivým baktériám, vírusom, prechladnutiu či vyrážkam. Ukazuje sa tiež, že mungo brzdí nádorové bujnenie. A keďže podporuje trávenie, je vhodná pri redukčnej diéte. Zasýti na dlhší čas, navyše je to jedna z mála strukovín, z ktorých vás nebude nadúvať.   

Napučané vitamíny

Fazuľu mungo je potrebné dať pred konzumáciou naklíčiť. Výrazne sa tým zvýši obsah vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Niektoré zdroje uvádzajú až 700-násobne. Klíčky sa konzumujú, keď majú dĺžku 3 až 5 mm, nesmie sa objaviť korienok, ktorý zhoršuje chuťové vlastnosti. Tu sú dva spôsoby, ako dať mungo vyklíčiť.

Klíčenie v nádobe

Potrebujete:

1 šálku fazule mungo
pol litra vody
plochú misku
 
Mungo premyjeme a nasypeme do čistej nádoby. Zalejeme odstátou vodou, prikryjeme utierkou a necháme 12 hodín, ideálne cez noc stáť na tmavom mieste. Fazuľa zväčší svoj objem, ale klíčky ešte nevidno.

Potom vodu vylejeme, fazuľu prepláchneme, nádobu opäť prikryjeme a dáme na tmavé miesto. Počas klíčenia fazuľu každé 3 hodiny premývame, aby nezačala plesnivieť alebo zahnívať. Po 24 hodinách od prvého premytia narastú asi trojcentimetrové klíčky vhodné na jedenie. Variť z nich však môžeme aj skôr.

 

 

Klíčenie vo fľaši
 

Potrebujete:

- 1,5 l plastovú fľašu

- 100 g fazuliek mungo

- čistú vodu na premývanie

 


Postup

Do vymytej fľaše urobíme napríklad klincom po celej ploche malé dierky, aby vytiekla prebytočná voda, ale fazuľky nevypadli. Mungo opláchneme, vložíme do misky, ktorú naplníme teplou vodou, a necháme hodinu pučať. Zlejeme a fazuľky presypeme do fľaše. Uzavrieme ju a potrasieme, aby prebytočná voda vytiekla. Fľašu dáme do tmavého vrecka a odložíme vo vodorovnej polohe na tmavé miesto. Počas prvého dňa 2- až 3-krát ponoríme fľašu do nádoby s teplou vodou na 5 minút, potom ju otrasieme a znova uložíme do tmy. Klíčky vyrastú do 4 dní, potom fľašu musíme rozrezať, aby sme prepletené fazuľky mohli vybrať. Prepláchneme ich a môžeme konzumovať.

Ak máte záujem o zelené lístočky, preložte fľašu na 1-2 dni na svetlo. Ako bonus budete mať chlorofyl.