Koronavírus si zvlášť nevyberá – ničí mladých, starých, chudých aj obéznych. Je však pravda, že zraniteľnejší sú práve tí obalení zbytočným tukom. A na Slovensku ich nie je málo. „Údaje získané počas pandémie nám ukazujú, že COVID-19 môže pre ľudí s nadhmotnosťou a obezitou znamenať väčšiu hrozbu,“ hovorí MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA). Bez obalu poukazuje na to, že obezita v kombinácii s koronavírusom otvára dvere na jisku s pľúcnou ventiláciou a zvyšuje riziko, že sa človek už nikdy nevráti domov.

Tristo operácií ročne

Až štvrtina ľudí na Slovensku trpí podľa údajov SOA obezitou. A až 33 000 ľudí má BMI vyššie ako 40, teda trpí obezitou 3. stupňa, ktorá i bez kovidu ohrozuje ich životy. Keby táto armáda ľudí, hoci len zo strachu, chcela začať riešiť svoj stav účinnou operačnou metódou žalúdka, tak rýchlo to nepôjde. Tieto operácie sú teraz pozastavené. Paradoxne, práve pre kovid...

Keby sa podmienky hneď uvoľnili, na Slovensku vieme odoperovať „len“ okolo 300 morbídne obéznych ľudí ročne. Vyžaduje si to totiž špeciálne podmienky, ktoré majú iba 4 pracoviská na Slovensku. Jedno je v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, kde operuje doc. MUDr. Ľubomír Marko, PhD.

Skúsený lekár, ktorý sa venuje tzv. bariatricko-metabolickej chirurgii, predpokladá, že pandémia naše štatistiky obéznych ešte zhorší. Pri práci z domu, keď je chladnička stále na očiach a obmedzili sme pohyb, si mnohí nedokážeme ustriehnuť, aby príjem energie v jedle nebol vyšší ako výdaj.

„Sleeve“ resekcia je najprirodzenejšia

Docent Marko sa s osudmi obéznych stretáva vyše tridsať rokov. Za ten čas sa zmenili techniky operácií. „Dlho sa vykonávali bandáže – ľudovo podviazanie žalúdka. V hornej časti žalúdka sa umiestnil plastový krúžok, ktorý sťažil prechod stravy a tým obmedzil jej jednorazovo prijaté množstvo,“ vracia sa do minulosti. „Dnes je najrozšírenejšia ,sleeve‘ resekcia žalúdka – rukávová resekcia, pri ktorej sa laparoskopicky odstráni približne 80 percent žalúdka. Jeho objem sa zmenší asi na 150 – 180 ml. Pacient tak môže jednorazovo prijať len menšie množstvo stravy,“ vysvetľuje v skratke.

Existujú aj iné typy operácií, ktoré spočívajú v „neskorom“ styku potravy s tráviacimi šťavami – pacienti však potom majú veľmi časté stolice a u niekoho to môže viesť k nedostatku minerálov a živín.

Docent Marko preto považuje „sleeve“ resekciu žalúdka za najlepšiu – nezasiahne do metabolizmu, ale obmedzí množstvo stravy a odstránením buniek v žalúdku, zodpovedných za hlad, sa odstráni aj tento pocit.

Pokračovanie na ďalšej strane.