Možno neviete, že anglický názov tekvice „pumpkin“ je odvodené od gréckeho slova pepon, čo znamená veľký melón. Okrem tvaru s ním má spoločné aj to, že je málo kalorická, preto je výborná pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Na rozdiel od vodového ovocia hutné plody plné vlákniny dokážu na dlhý čas zasýtiť.

Každý si vyberie

Tekvicu až z 90 percent tvorí voda, takže má nízku energetickú hodnotu, obsah cukrov a tukov je zanedbateľný, zato je plná betakaroténu, antioxidantov, nenasýtených kyselín a pektínu. Navyše sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Dokonca ju možno aj piť ako laté. Poradíme vám zopár tipov na jedlá, ktoré určite zaradíte do diétneho jedálneho lístka. Veľa z nich sa robí z tekvicového pyré. Pripravíte ho z uvarenej alebo pečenej tekvice, ktorú rozmixujete. Ak chcete pyré ako prílohu, osoľte ho, zrieďte mliekom (môže byť aj rastlinné) a vmiešajte podľa chuti veľké hrste strúhaného parmezánu.

Pečená polievka

Na tekvicovú polievku najprv kúsky tekvice opečte, potom povarte s cibuľou, až potom ich rozmixujte. Pečená tekvica zosladne a pridá polievke na delikátnej chuti. Pyré rozrieďte vývarom a dochuťte rastlinným mliekom. Výborné je kokosové. Servírujte ju vo vydlabanej tekvicovej miske. Môžete pridať mozzarellu a zapiecť ju pod grilom, polievka bude hutnejšia a nahradí hlavné jedlo. Na záver posypte polievku nasucho opraženými tekvicovými jadierkami a pokvapkajte tekvicovým olejom.

Tekvica v pohári

V sychravých dňoch je tekvicové laté výbornou náhradou za horúce kakao či čokoládu. Mandľové mlieko, asi hrnček, zohrejte s 3-4 lyžicami tekvicového pyré z varenej alebo pečenej tekvice. Pridajte štipku muškátového orieška, škorice, vanilky, klinček a zohrejete. Klinček, prípadne kúsky korenín vyberte, tekutinu rozmixujte a pridajte espreso. Oslaďte javorovým sirupom, prípadne iným alternatívnym sladidlom – kokosovým cukrom, brezovým cukrom, stéviou…

Odľahčené noky

Tekvicové pyré, ideálne z pečenej tekvice, môžete využiť na odľahčenie zemiakových nokov, keď ním nahradíte časť zemiakov v ceste, ktoré vyrobíte zo špaldovej, z kukuričnej či inej múky. Noky varíme vo vriacej vode a podávame ako prílohu alebo samostatné jedlo posypané parmezánom a s opraženými jadierkami. Môžu sa servírovať aj nasladko posypané makom a osladené medom či inou alternatívou cukru. Noky môžeme aj zapekať s mozzarellou či parmezánom.

Namiesto mäsa

Tekvicu môžete aj grilovať nakrájanú na mesiačiky a jemne pokvapkanú olejom, kúsky pridať do pekáča k mäsu alebo ju pripraviť ako ražniči. Ak chcete schudnúť, robíte ho iba zo zeleniny, prípadne z kuracieho mäsa či pečení.

Prečo jesť tekvicu

-  Podporuje imunitu, bojuje proti infekciám
- Chráni srdce
-Znižuje cholesterol a krvný tlak

- Chráni pred rakovinou a voľnými radikálmi
 - Zmierňuje zápaly tráviaceho systému a čriev, žalúdočné vredy
- Má upokojujúci účinok
- Je ľahko stráviteľná
- Patrí k nealergizujúcim potravinám
- Pôsobí močopudne
- Pomáha obličkám správne regulovať vodu
- Posilňuje zrak
-Je plná vlákniny a zasýti, preto uľahčí redukciu hmotnosti